MonPlaneta
El Mundial de Caiac, escenari d’una campanya per reduir l’ús de plàstics
  • CA
Ràfting | Cedida

El riu Noguera Pallaresa, un dels rius més actius d’Europa, està sent l’escenari del Campionat del Món de Caiac de Sort, que va començar el passat 29 de juny i que s’acaba aquest dissabte, 6 de juliol. La competició també té lloc al camp de regates de l’Aigüerola, a Sort, fet amb criteris de sostenibilitat. Gràcies a la gestió dels embassaments de la Torrassa i Llavorsí, el cabal ecològic del riu i el necessari per a dur a terme activitats esportives i socials està garantit, de manera que tants els animals que hi viuen com les activitats econòmiques que acull la Noguera Pallaresa es compatibilitzen amb la generació d’energia hidroelèctrica, una font renovable.

La Federació Internacional de Piragüisme, a més, ha volgut fer una aposta clara per la preservació del medi ambient i, durant la competició, i en col·laboració amb Endesa, la propietària de les centrals hidroelèctriques del riu, ha llençat la campanya “Una vida sense plàstic”, que tenia com a objectiu reduir tant com es pogués l’ús d’aquests productes durant l’esdeveniment. La campanya s’ha anat concretant en tot d’accions de visibilització i conscienciació que no només es dirigeixen a l’àmbit esportiu sinó també al domèstic. Així, entre altres accions, s’han regalat ampolles d’un litre de plàstic reutilitzable a tots els participants i assistents acreditats de la competició. Les 1.000 ampolles produïdes hauran servit per substituir les 60.000 ampolles de plàstic d’un sol ús que, segons els càlculs, s’haurien consumit en lloc seu. A més, també s’han repartit 5.000 bosses de cotó entre els palistes i els locals comercials de Sort per reduir l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús. Es calcula que cadascuna d’aquestes bosses, durant la seva vida útil, estalviarà 100 bosses de plàstic.

Deixalles recollides al riu | Cedida

Aquestes accions suposaran un estalvi de 11.725kg de CO2 que no hauran estat emesos a l’atmosfera, equivalents a les emissions que generaria un cotxe de gasolina donant la volta al món dues vegades o al consum derivat d’una llar mitjana durant tot un any. Per compensar aquestes emissions, s’haurien hagut de plantar 11.000 arbres que, en la seva vida adulta, haurien absorbit aquests gairebé 12.000kg de CO2 al llarg d’un any. Tot i que la normativa que va entrar en vigor ara fa any i que obliga a cobrar per les bosses de plàstic n’ha reduit molt el consum, cada català encara en gasta unes 227 cada any, cosa que, per a tot el país i durant un any, suposen més de 1.700 milions de bosses de plàstic. A partir de gener de 2020, aquestes hauran d’estar fetes, com a mínim, amb un 50% de plàstic reciclat i, a partir del 2021, totes les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres que no siguin compostables estaran prohibides.

Es calcula que d’aquí trenta anys hi haurà més plàstics que peixos als nostres mars i, segons l’ONU, d’aquí quaranta no hi podran nedar amb normalitat. Cada dia són més les imatges que ens arriben d’illes de plàstic que suren als oceans i que generen riscos tant per a la salut de les espècies que hi habiten com per a les persones. Segons les Nacions Unides, el 80% de les escombraries marines són plàstic, més de 165 milions de tones de les quals, al voltant d’un 50%, són articles d’un sol ús com ampolles, gots, o bosses. Així doncs, totes les accions i compromisos en aquest sentit són importantíssimes per garantir un futur millor per a tots.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa