MonPlaneta
El Montsant, escenari del primer documental fet a Catalunya sobre la pèrdua de biodiversitat
La somereta del Montsant és una icona de la conservació de la biodiversitat a Catalunya | Departament de Territori i Sostenibilitat

El Parc Natural de Montsant és l’escenari escollit de la primera pel·lícula documental produïda a Catalunya per conscienciar sobre la pèrdua de biodiversitat que afecta el planeta. Lluny de missatges apocalíptics i paisatges desolats, el film construeix una història emocionant al voltant de la somereta del Montsant (Lluciapomaresius panteli), una espècie endèmica del parc, descoberta el 1897 pel zoòleg tarragoní Longí Navàs. ‘Someretes al Cap’ és la primera producció audiovisual catalana centrada en la crisi ecològica mundial, amb un estil propi lluny del clàssic documental científic. Produïda per la Societat Catalana de Ciències per a la Conservació de la Biodiversitat (BIOSCICAT) i MN Films, la pel·lícula compta amb el suport del Parc Natural de Montsant, que ha col·laborat mitjançant suport tècnic i logístic durant les campanyes de filmació. També hi han col·laborat la Fundació Biodiversitat, la Diputació de Tarragona, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i Casanova Foto.

L’objectiu del documental és emocionar el públic, amb la convicció que “només podem lluitar per allò que estimem”. La idea és “revifar vincles emocionals que poden esdevenir cabdals a l’hora de revelar-nos davant la idea de ferir la natura”. El divulgador científic Eduard Punset és l’encarregat de presentar un univers màgic i captivador a partir de la seva infantesa, per mostrar “l’emoció d’un nen davant d’un ésser viu irrepetible”: la somereta de Montsant, una espècie que ha esdevingut una icona de la conservació biològica a Catalunya. La pel·lícula, que barreja el gènere documental i la ficció, està essent íntegrament rodada dins l’àmbit del Parc Natural de Montsant, i constitueix un homenatge al seu paisatge, una finestra per donar-lo a conèixer dins i fora de Catalunya. Compta amb la implicació directa d’un equip de més de 20 persones i la seva estrena i distribució està prevista per diferents mitjans (televisions, sales de projecció i festivals).

Eduard Punset és un dels protagonistes de la pel·lícula | Departament de Territori i Sostenibilitat

Precisament, la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Parc Natural de Montsant, amb el suport de la Diputació de Tarragona i el BIOSCICAT, està impulsant la conservació de la somereta amb diverses accions, entre les quals es troba una línia de diagnosi i divulgació desenvolupada durant més de cinc anys. En aquest sentit, des del 2014 s’han invertit més de 44.000 euros en accions d’investigació, recerca, i difusió d’aquesta espècie en perill d’extinció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa