MonPlaneta
Montblanc i Valls rebutgen el parc eòlic amb dos aerogeneradors de la serra de Guixeres
Turbines eòliques a Talavera
Turbines eòliques a Talavera | ACN

L’Ajuntament de Montblanc i de Valls rebutgen l’avantprojecte del parc eòlic que s’instal·laria a la serra de Guixeres a l’altura del Coll de Lilla. La instal·lació té previstos dos aerogeneradors de 5MW amb una alçada de 200 metres. L’alcalde del municipi, Josep Andreu, assegura que la proposta no prosperarà perquè els terrenys estan qualificats de sòl de protecció natural i paisatgística en el Pla General de Montblanc de l’any 1998. Per això, el consistori presentarà al·legacions després de rebre la notificació del Govern. A més, l’Ajuntament de Valls està a l’expectativa que el parc s’acabi reubicant, com a alternativa, al vessant de l’Alt Camp.

L’informe ‘Diagnòstic territorial i del medi afectat de l’avantprojecte del parc eòlic Serra Guixeres’, indica que el projecte eòlic estaria promogut per EDP Renovables España i que es localitzaria a la carretera N-240 a l’altura del Coll de Lilla, dins del terme municipal de Montblanc. La instal·lació estarà constituïda per dos aerogeneradors de 5 MW 121 metres d’alçada de boixa -centre del rotor- i 158 metres de diàmetre del rotor. Això suposarà que el parc tingui una potència total de 10 MW i que la producció anual mitjana estimada es xifri en 35,15 GWh/any. Segons el document, l’avantprojecte no afectaria cap espai natural de protecció especial, ni cap Pla d’espais d’interès natural de Catalunya o espais de la Xarxa Natura 2000 (XN2000), entre d’altres. Malgrat això, es contempla que els molins s’ubiquin a 775 metres de l’espai del PEIN, corresponent a Tossal Gros de Miramar, i de la Xarxa Natura 2000. L’informe també recull que un dels aerogeneradors s’emplaçarà en una àrea d’interès faunístic per l’àliga cuabarrada (Aquila fasciata). A més, esmenta que d’acord amb el Pla territorial parcial del Camp de Tarragona, se situarà majoritàriament en sòl no urbanitzable costaner, mentre que certs sectors s’instal·laran en terrenys de protecció especial. En canvi, el tram final de la línia elèctrica s’emplaçarà sobre sòl d’interès agrari i paisatgístic.

Amb tot, l’alcalde de Montblanc defensa que el parc eòlic no té recorregut, ja que el Pla General de Montblanc de 1998 defineix la zona com a sòl natural i paisatgístic que, segons ell, equivaldria a la qualificació de la Xarxa Natura 2000. “És la mateixa qualificació que té tot el terme de Montblanc, que en un futur serà parc natural de les Muntanyes de Prades. Per això, creiem que ha de decaure immediatament”, ha argumentat Andreu. L’alcalde s’hi oposa per l’impacte visual que generarien els molins en una comarca on ja hi ha deu parcs eòlics. Per aquest motiu, ha reclamat que la implantació d’energies renovables es faci de forma equilibrada a tot el país. “Quan posin parcs eòlics a Collserola, en podrem començar a parlar. A més, si a la massificació de la Costa Daurada li sumem els parcs, no tindrà cap atractiu”, ha etzibat. I en aquest sentit, Andreu assenyala que la Conca de Barberà aposta per un turisme sostenible i de qualitat, basat en la riquesa del patrimoni de Poblet, Montblanc, l’Espluga de Francolí, Conesa o en les rutes pels cellers modernistes. “L’allau de peticions de parcs fotovoltaics i eòlics és incomprensible. A Montblanc tenim peticions de 2.400 hectàrees de parcs fotovoltaics que és el triple del terreny plantat de vinya al nostre terme municipal”, ha subratllat. En aquesta línia, ha criticat que el decret de les energies renovables ha suposat una “barra lliure” de les empreses del sector i ha “buidat” de competències els ajuntaments. “Són les empreses més agressives en el món financer actual, ja no té res d’ecologista”, ha completat.

D’altra banda, si el parc eòlic no prosperés al terme municipal de Montblanc, es podria reubicar al vessant de l’Alt Camp. Per això, tant l’alcalde montblanquí com l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, s’han compromès a treballar conjuntament per evitar la implantació dels molins. De fet, fonts municipals del consistori vallenc informen que no han rebut cap notificació, però se sumen al front comú per oposar-se al projecte. I és que el fet que els aerogeneradors es dibuixin a la zona dels boscos de Valls preocupa al municipi, sobretot, perquè comprometria aquest entorn natural, que ja es va veure afectat per les obres de construcció de l’A-27. Segons Andreu, l’equip de govern presentarà una moció de rebuig a l’avantprojecte en el pròxim plenari que se celebrarà el 22 de juliol. Un cop s’aprovi, procediran a presentar les al·legacions per tombar-lo. “No passarem d’aquest estadi, però si s’insisteix, estem disposats a arribar on calgui”, ha tancat l’alcalde.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa