MonPlaneta
Molins de Rei estrena la primera fotolinera bidireccional pública de l’Estat

Aquest divendres es va presentar la nova instal·lació de fotolinera laboral, projectada i finançada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i instal·lada a Molins de Rei. Aquesta incorporació suposa una anticipació a la revolució energètica de la propera dècada, especialment en matèria d’energies renovables, i que l’AMB defensa al territori metropolità amb el seu Pla Clima i Energia 2030.

Aquesta instal·lació converteix l’energia solar en electricitat mitjançant plaques fotovoltaiques col·locades en una pèrgola, en el cas de Molins de Rei a l’aparcament del poliesportiu municipal. L’electricitat generada recarrega els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin, l’aprofitarà el poliesportiu.

Més enllà d’aquest funcionament, comú a totes les fotolineres metropolitanes, en aquesta s’hi ha incorporat un component tecnològic d’última generació: un equip de recàrrega bidireccional, o V2G, que permet fer realitat un dels reptes de la implantació d’energies renovables: l’emmagatzematge de l’energia solar mitjançant bateries. Així, la fotolinera, la primera del seu tipus a l’estat espanyol, permet que l’energia segueixi el camí oposat, injectant-la a la xarxa provinent de la bateria d’un vehicle elèctric que hi estigui connectat.

Aquesta funcionalitat permet disposar d’energia solar en moments en què hi hagi escassedat i és clau per solucionar problema de l’emmagatzematge d’energia: un habitatge tipus consumeix cada dia, de mitjana, 9.6kWh d’electricitat, mentre que una bateria de cotxe elèctric és capaç d’emmagatzemar entre 22 i 100kWh. La instal·lació també compta amb un monitor que mostra en temps real els paràmetres de producció i consum d’energia de la fotolinera i que vol sensibilitzar la ciutadania cap a una nova cultura energètica.

Durant la presentació, Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, ha destacat que “amb aquesta fotolinera bidireccional fem un pas més cap a la transició energètica; no només estem generant energia renovable, sinó que empoderant energèticament la ciutadania: l’estem dotant d’eines perquè tingui un paper clau en el sistema energètic, i decideixi en cada moment què vol fer amb l’energia generada”.

Al seu torn, Ramon Sànchez, alcalde de Molins de Rei, ha apuntat que “amb aquesta instal·lació ens convertim en un municipi pioner en la generació i ús d’energies renovables, i això ens posiciona molt bé però també ens dóna una responsabilitat afegida atès que haurem de fer molta pedagogia per explicar-ne els beneficis”. Sànchez ha agraït a l’AMB la seva “aposta indiscutible per una tecnologia que millora el medi ambient i, per extensió, la salut de tots els ciutadans i ciutadanes que vivim a l’entorn metropolità”.

La nova fotolinera està ideada per ocasions en què el vehicle roman aparcat una gran part del dia, coincidint amb la jornada laboral. També funciona com a aparcament dissuasiu o Park&Ride, perquè es troba a 5’ a peu de l’estació de Rodalies. A banda de la recàrrega de vehicles privats, també servirà per carregar la flota elèctrica del propi Ajuntament, fomentant així una mobilitat més sostenible alimentada per energia solar local en els desplaçament diaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa