MonPlaneta
El misteriós “novè planeta” del Sistema Solar podria ser un forat negre antic i minúscul
  • CA

Des de fa anys, alguns astrònoms sospiten que hi ha algun objecte, batejat com a “novè planeta”, que podria orbitar el Sol als confins del sistema. En un article publicat al portal arXiv, els científics Jakub Scholtz, de la Universitat de Durham (Estats Units) i James Urwin, de la Universitat d’Illinois (Estats Units), proposen que aquest cos podria no ser un planeta sinó un forat negre de mida molt petita i que és un vestigi dels origens de l’Univers. La seva presència a la zona podria explicar, diuen, els efectes gravitacionals estranys que han estat detectats a la zona exterior del Sistema Solar i que van originar la hipòtesi del novè planeta.

Si la majoria de forats negres que coneixem es formen de les restes d’estrelles que han esclatat, aquest altre tipus, anomenats forats negres primordials, són de mida molt petita, com d’una pilota d’handbol. Tot i que no se n’ha observat mai cap, se sospita que es van formar poc després del Big Bang, quan les fluctuacions de densitat a l’Univers primigeni van formar petites concentracions de matèria d’una gran densitat.

Si un d’aquests cossos fos més enllà de Neptú, això podria explicar les òrbites dels objectes que hi ha més enllà, al cinturó de Kuiper, que fan voltes al Sol en una òrbita altament el·líptica que, segons els experts, només és possible si estan subjectes a la gravetat d’alguna cosa que té una mida aproximadament 15 cops superior a la de la Terra. Fins ara, el planeta en qüestió no ha estat localitzat, i la possibilitat que sigui un forat negre primordial podria obrir tota una nova línia de recerca.

Tot i que només és una hipotesi, és plausible i obre la porta a mirar de detectar el forat negre pels efectes de la seva interacció amb la matèria que l’envolta, que podrien ser detectats des de la Terra. A més, trobar un forat negre primordial tan a prop de la Terra no només podria donar resposta al misteri de què causa les òrbites dels objectes del cinturó de Kuiper sinó que, a més, també permetria comprovar l’existència d’aquests cossos que, de moment, només se sap que són teòricament possibles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa