MonPlaneta
Millores al canal de Balaguer per afavorir l’evacuació d’animals
Rampa instal·lada al canal de Balaguer per permetre la sortida de fauna
Rampa instal·lada al canal de Balaguer per permetre la sortida de fauna | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

Els Agents Rurals i la companyia elèctrica Endesa han acordat millores al canal de Balaguer, al terme municipal de Vallfogona de Balaguer (la Noguera) per afavorir l’evacuació d’animals i evitar d’aquesta manera l’ofegament de fauna en aquesta infraestructura. Les mesures que s’han aplicat passen per la instal·lació d’una rampa que permet l’evacuació de la fauna en cas de caiguda a la infraestructura. L’estructura, fabricada amb fusta per tal de mimetitzar-la amb l’entorn, consisteix en una plataforma inclinada amb uns llistons perpendiculars formant petits esglaons que faciliten la sortida dels animals que ho necessiten. Està adaptada a grans mamífers, com ara porcs senglars i cabirols. En tractar-se d’estructures per a animals més voluminosos, té dimensions més grans i està formada per dues plataformes: una que gradualment surt de l’aigua per la paret del canal i l’altre que connecta la primera plataforma amb el nivell de terra.

El primer tram del canal de Balaguer travessa una zona de mosaic agrícola i forestal amb gran presència de fauna salvatge. La central de producció hidroelèctrica de Vallfogona de Balaguer és un dels llocs on es detecta la caiguda de fauna salvatge viva. El disseny i la ubicació han estat proposats pels Agents Rurals, que faran un seguiment de la seva eficàcia. En els darrers anys hi ha hagut un creixement de les poblacions salvatges d’ungulats (principalment senglar i cabirol) a les zones forestals de les comarques de Lleida. En conseqüència, els casos de caiguda accidental d’aquesta mena de fauna als canals i sèquies són més usuals. Els Agents Rurals ressenyen tots els casos de què té coneixement i ho comunica als titulars de les infraestructures hidràuliques, a la vegada que requereix que s’instal·lin mecanismes que dificultin la caiguda de fauna salvatge i dispositius que en permetin la sortida.

Els primers dispositius per a salvament de fauna caiguda al canal els va instal·lar el 2015 Endesa al canal de Gavet, a la comarca del Pallars Jussà. Concretament, una rampa de sortida per a ungulats i una altra per a rèptils i amfibis, molt usada per aquestes espècies. Els dissenys i les ubicacions es van decidir conjuntament per agents rurals i tècnics d’Endesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa