MonPlaneta
Un milió d’euros en ajuts per a projectes reutilització i reciclatge de residus industrials
Polígon industrial | JORGE FRANGANILLO (FLICKR)

!--akiadsense-->

L’Agència de Residus de Catalunya ha obert la convocatòria de subvencions per a aquest any per executar projectes de prevenció, preparació per a la reutilització i reciclatge de residus industrials i projectes de recerca industrial i desenvolupament experimental aplicats a aquest camp. L’assignació pressupostària és d’un milió d’euros, adreçats a empreses i agrupacions d’empreses amb establiment operatiu a Catalunya.

Entre els projectes subvencionables estan inclosos els destinats a la modificació dels processos productius i l’aplicació de les millors tecnologies disponibles per prevenir els residus en el mateix procés; la preparació per reutilitzar els residus, el reciclatge dels residus generats per a la finalitat original o a l’economia general i la separació eficient dels residus que en permeti la valorització posterior; i la modificació de processos per poder admetre materials reciclats com a matèria primera. També poden concórrer als ajuts les empreses que presentin projectes de R+D aplicats a aquest camp. Hauran d’estar centrats en el disseny i la implantació de tecnologies més netes en els processos de fabricació; en el disseny de prototips i projectes pilot o assajos experimentals per a la millora dels processos productius; i en els processos de fabricació per substituir matèries primeres amb residus i/o materials reciclats, o en la recerca de residus i/o materials reciclats que puguin esdevenir matèries primeres del procés.

En la convocatòria de l’any passat, 20 empreses i agrupacions d’empreses d’un ampli ventall de sectors productius industrials van rebre aquestes subvencions. Algunes de les accions que s’estan duent a terme gràcies als ajuts atorgats són la disminució de residus de plàstic; un nou procés d’aprofitament de minves de vidre; un sistema de pintura innovador que minimitza els residus; o la modificació de processos per poder admetre materials reciclats com a matèria primera. Aquest tipus de subvenció està adreçat a fomentar actuacions per millorar el comportament ambiental de les empreses en matèria de gestió de residus i a reduir o reaprofitar efectivament els que generen en els processos productius. En el fons, un pas més en la direcció de l’economia circular i l’aprofitament de tots els recursos que tenim a mà, optimitzant el teixit empresarial fent-lo més competitiu, a través de l’eficiència i de la reducció dels costos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa