MonPlaneta
Mil voluntaris participen en l’elaboració del nou Atles d’ocells nidificants de Catalunya
  • CA
Ornitòloga durant l’elaboració de l’Atles | Departament de Territori i Sostenibilitat

Un miler de persones vinculades al món de la ornitologia han participat de manera voluntària en l’elaboració del nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya, en el marc d’un projecte coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) que compta amb la participació del Departament de Territori i Sostenibilitat i del Zoo de Barcelona. L’objectiu del projecte és millorar el coneixement de les espècies d’ocells nidificants a Catalunya i fer el seguiment de la seva evolució. Per aconseguir-ho es prospecta el territori cada vint anys des d’en fa quaranta de manera que aquesta és la tercera vegada que es duu a terme.

En aquesta ocasió, els voluntaris han recorregut 386 quadrats de 100 km2 entre el 2015 i el 2018 per fer el mostreig sistemàtic de tot el territori. A més d’identificar les espècies, els experts en ornitologia havien d’analitzar el seu comportament per detectar si realment els exemplars hi feien el niu. En total, s’han recollit 500.000 dades referents a 236 espècies d’aus. Un cop executat el treball de camp, a partir d’ara l’ICO i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya analitzaran totes les dades recollides, per determinar amb detall la distribució, l’abundància i els canvis experimentats en les poblacions d’ocells en les darreres dècades.

La informació inclosa al nou atles ha servit per informar la Comissió Europea de l’estat de les poblacions d’ocells, en compliment de l’article 12 de la directiva Aus, una tasca obligatòria per als Estats membre cada 6 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa