MonPlaneta
Mil estudiants de 5è i 6è de Primària exposen projectes de recerca al Congrés Recerkids
Participants al congrés Recerkids
Participants al congrés Recerkids | Secretaria d’Universitats i Recerca

!--akiadsense-->

Prop d’un miler d’alumnes procedents de 34 escoles d’arreu de Catalunya exposen a partir d’aquest divendres els resultats de la seva recerca a les aules en el marc del III Congrés Recerkids, el programa educatiu impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca amb l’objectiu de fomentar la ciència entre els alumnes d’Educació Primària. L’edició d’enguany de Recerkids es desdobla al llarg del territori en quatre congressos, en primer dels quals s’ha celebrat aquest matí al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL) amb la participació de sis escoles i 200 alumnes de les comarques de Ponent.

En aquesta tercera edició del programa han participat un total de 4.700 alumnes de 5è i 6è de Primària de 110 escoles, que al llarg del curs han dut a terme una investigació científica centrada en aquesta ocasió al voltant de la llum. Per al director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, el programa Recerkids “és una iniciativa molt útil per ensenyar què és la ciència als nois i noies de les nostres escoles de la forma més pràctica i divertida possible: transformant les aules en laboratoris i fent recerca colze a colze amb mestres i companys de classe”. Gómez Pallarès també posa en valor el fet que els congressos donin l’ocasió als estudiants de Primària de visitar universitats i centres de recerca.

El congrés Recerkids
El congrés Recerkids | Secretaria d’Universitats i Recerca

!--akiadsense-->

El programa Recerkids de foment de la recerca escolar s’estructura en dues etapes. Durant la primera fase, que va començar el 8 de gener i ha acabat el 26 d’abril, els grups-classe han desenvolupat una recerca emmarcada en el repte científic proposat, que en aquesta edició ha estat la llum. Per orientar els treballs, el professorat ha rebut assessorament pedagògic -un quadern de recerca per a l’alumnat i una guia didàctica per al professorat- i per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup ha elaborat un pòster amb els resultats de la recerca, que serà publicat al web de Recerkids. Entre els 110 centres participants, un total de 34 triats en funció de l’ordre d’inscripció prenen part en la segona fase de Recerkids: els congressos científics en què comparteixen els resultats del seu projecte amb les altres escoles. Així mateix, tenen l’ocasió de gaudir de tallers experimentals conduïts per científics de les universitats, un espectacle científic i moltes altres sorpreses.

El primer dels quatre congressos de la tercera edició de Recerkids s’ha celebrat aquest matí a les instal·lacions del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. En opinió de la vicerectora d’Estudiants de la UdL, Neus Vila, l’experiència d’acollir el congrés Recerkids “la jornada Recerkids és una acció que el vicerectorat d’estudiants i l’Institut de Ciències de l’Educació desenvolupen en col·laboració amb la Direcció General de Recerca i que té l’objectiu d’apropar als nens i nenes a la recerca en el marc universitari. Per a la UdL és una activitat interessant que sumem a totes les que fem durant el curs en aquest sentit.”

Per la seva part, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha agraït la disponibilitat d’escoles, directors i mestres “perquè la promoció de vocacions científiques, que tot país avançat, com Catalunya, necessita, comença a les escoles, la qual cosa vol dir que comença amb l’acció dels mestres que innoven i traslladen la passió pel coneixement i per la recerca als seus alumnes”. El proper 10 de maig, el III Congrés Recerkids es trasllada a Barcelona (UPC) i posteriorment se celebrarà a Tarragona (URV, 14 de maig) i Vic (UVic-UCC, 28 de maig).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa