MonPlaneta
La meitat de les espècies d’arbre natives d’Europa estan en perill d’extinció
  • CA
La fageda d’en Jordà, a la Garrotxa | Miki Pons (CC)

El castanyer bord, també conegut com a castanyer d’índies, ha estat afegit a la llista d’espècies en situació vulnerable de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN), posant de manifest que podria estar molt més a prop de l’extinció que no ens pensavem. Les arnes i altres malalties estan fent que els seus números siguin cada cop més reduïts, i podri arribar a desaparèixer. Aquest ha estat un dels resultats de l’estudi exhaustiu que la IUCN ha fet sobre més de 400 espècies d’arbre natives d’Europa per veure quin era el seu estat i a quines amenaces s’havien d’enfrontar.

Bosc afectat per la processionària | CREAF

Els resultats han estat esfereïdors: la meitat corren perill de desaparèixer dels paratges naturals del continent, un descobriment alarmant tenint en compte el seu paper central en els ecosistemes europeus, on són la llar de centenars i centenars d’espècies; i també en l’economia. Després d’haver fet un informe sobre les 454 espècies d’arbre que hi ha a Europa i que en són natives, els resultats de l’IUCN posen de manifest que el 42% estan amenaçats d’extinció i han estat classificats com a vulnerables, amenaçats o en perill crític. Pel que fa a les espècies endèmiques del continent, és a dir, aquelles que no existeixen enlloc més de la Terra, el percentatge d’espècies amenaçades puja fins al 58%. Entre aquestes no només hi ha el castanyer bord sinó també la majoria de les 200 espècies de moixeres i arbres semblants que hi ha al continent i gairebé la meitat de totes les espècies d’arbustos.

La finca del pantà de la Foixarda | Ajuntament de Barcelona

Els perills a què s’han d’enfrontar els arbres són moltíssims, entre plagues, malalties, competència d’espècies invasores, desforestació, tala sense criteris de sostenibilitat, canvis d’usos del sòl i, és clar, els incendis forestals. Europa, precisament, és un dels indrets del món on el desenvolupament humà ha causat més estralls al medi natural a gran escala, i la majoria de la seva flora i fauna o bé ja ha desaparegut o es troba greument amenaçada per tots aquests factors i encara alguns més. En aquest sentit, és necessari prendre mesures de conservació immediates i contundents si es vol salvar el que queda de la biodiversitat del continent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa