MonPlaneta
El Mediterrani s’escalfa un 20% més ràpid que els altres mars del món

El mar Mediterrani s’ha escalfat un 20% més ràpid que la mitjana mundial des de l’època preindustrial, 1,5ºC. És la principal conclusió d’un estudi que alerta deles greus conseqüències del canvi climàtic a la regió, especialment per a per la població humana i la biodiversitat, a causa de l’increment de la freqüència i la gravetat de sequeres i onades de calor, i un augment del nivell del mar d’un metre el 2100.

A causa dels seus efectes en l’agricultura i la seguretat alimentària, les sequeres han tingut un paper important en la crisi a la regió. Els països del sud i l’est de la Mediterrània són més vulnerables a causa de la seva menor capacitat socioeconòmica per adaptar-s’hi. Els conflictes causats per l’escassetat de recursos poden augmentar les migracions humanes a gran escala. Els riscos costaners derivats d’inundacions i els danys causats per les tempestes són importants per a les infraestructures i els mitjans de subsistència. A mesura que les onades de calor es fan més fortes i freqüents, els sistemes de suport social pels més vulnerables es tornen més fràgils i augmenten els desequilibris.

Exposició Like. Refugiats 2015 – 2017 | Cedit

!--akiadsense-->

Segons l’informe, la conca mediterrània és un dels principals focus de canvi climàtic i mediambiental. A més, sense mesures de reducció, la temperatura regional augmentarà 2,2 graus el 2040, superant els 3,8 graus en algunes subregions el 2100. L’informe recorda que el Mediterrani és la llar de 500 milions de persones. Aquest augment de temperatures durà onades de calor més significatives i duradores. Per a la majoria de les grans ciutats d’Europa, Orient Mitjà i Àfrica, el mes d’estiu més fred serà més càlid que el mes més calorós de l’actualitat, provocant períodes prolongats de calor extremadament intensos i perjudicials. Les sequeres greus es faran més freqüents a tota la conca de la Mediterrània, impactant molts dels seus ecosistemes.

L’augment del nivell del mar, encara que s’estima que fins ara ha estat, podria superar el metre l’any 2100, afectant un terç de la població a les zones costaneres i posaria en perill els mitjans de subsistència d’almenys 37 milions de persones només al nord d’Àfrica. El 2050, deu ciutats mediterrànies seran la meitat de les 20 ciutats del món amb més danys anuals per la pujada del nivell del mar. Això serà una càrrega addicional per als recursos de moltes zones urbanes. La productivitat agrícola a les zones costaneres està en perill a causa de la pèrdua de terres que seran inundades i de la salinització de les aigües subterrànies com a conseqüència de la intrusió d’aigua de mar.

Figura 4. Mapa de zones inundades a Venècia segons el nivell de la marea i la seva recurrència
Mapa de zones inundades a Venècia segons el nivell de la marea i la seva recurrència | Worcester Polytechnic Institute

!--akiadsense-->

És probable que l’escassetat d’aigua dolça disminueixi fins a un 15% en les pròximes dècades, cosa que provocarà greus limitacions per a l’agricultura i per a l’ús humà en una zona que ja pateix escassedat. Més de 250 milions de persones patiran l’escassetat d’aigua d’aquí 20 anys. És probable que es produeixin nombrosos efectes en cadena en les condicions de vida dels humans, incloent el sorgiment de nous conflictes entre els pobles i la intensificació de migracions massives. Les sequeres s’han produït amb una freqüència cada vegada més gran des dels anys 50 del segle XX. Fins i tot si l’escalfament global es manté per sota dels 2 graus, les persones que viuen a les conques fluvials d’Orient Mitjà estaran exposades a una forta escassedat.

La conca mediterrània és un dels punts més importants de biodiversitat del món però molts ecosistemes estan amenaçats pel canvi climàtic, el canvi d’ús de la terra, la contaminació i la sobreexplotació. L’acidificació de l’aigua de mar i l’augment de la temperatura del mar ja han causat una pèrdua del 41% dels principals depredadors, inclosos els mamífers marins. El 34% de les espècies de peixos es perden a causa de la sobrepesca. A terra, els canvis en la biodiversitat inclouen la degradació dels boscos i la pèrdua de zones humides però també la pèrdua d’hàbitats oberts causa de l’abandonament de l’agro-pasturatge. Els paisatges agrícoles estan perdent moltes espècies de plantes, aus i altres animals a causa de l’intensificació. El canvi climàtic i l’ús insostenible de la terra ho agreujaran i la inundació i la intrusió d’aigua salada afectaran molts aiguamolls costaners delicadament equilibrats.

Gorgònia vermella, una de les més habituals del Mediterrani | Parent Géri

!--akiadsense-->

Durant les últimes dècades, l’abast i la intensitat dels brots de meduses s’han vist afavorits per l’augment de la temperatura de l’aigua, convertint aquesta espècie en una plaga, en quantitats poc comuns i pertorbant ecosistemes ben equilibrats. La invasió de mosquits tigre també es veu incrementada pels canvis en el clima i el medi ambient. Més de 700 espècies de plantes i animals marins no autòctons indiquen condicions més càlides. Alguns depredadors exòtics com el peix lleó poden tenir avantatges evolutius sobre les espècies natives, causant l’extinció regional o la pèrdua d’hàbitat.

Els grans incendis forestals, provocats per la calor i la sequedat però també pels canvis en el paisatge, han destruït una quantitat rècord d’àrees boscoses en els últims anys, danyant la biodiversitat i també la seva capacitat d’absorció de CO2. L’àrea cremada futura podria augmentar fins a un 40% només amb un escenari d’escalfament d’1,5 graus. La demanda d’aliments augmentarà a causa del creixement de la població i sorgirà una escassedat quan disminueixin les collites, el rendiment de la pesca i el bestiar. El 90% de les poblacions de peixos comercialitzades ja estan sobreexplotades a la Mediterrània, i es preveu que el pes corporal màxim mitjà dels peixos s’haura reduït a la meitat el 2050. La qualitat de gran quantitat de cultius també disminuirà després de l’escalfament, ja que el cicle fenològic s’escurça (com és el cas de la vinya). És probable que augmentin els desequilibris regionals en matèria de seguretat alimentària, associats a una major dependència de les importacions d’aliments.

Pineda de pi blanc amb clapes de d’arbres morts per culpa la sequera, al Maresme | Autora: Mireia Banqué

!--akiadsense-->

La salut humana també està en perill: s’espera que les malalties i morts relacionades amb la calor siguin més freqüents, especialment a les ciutats, a causa de l’efecte de l’illa de calor, i per als grups de població vulnerables, com la gent gran, els joves i els més pobres. El canvi climàtic afavoreix l’aparició de malalties transmeses per vectors, com mosquits, i per l’aigua. El deteriorament de la qualitat de l’aire, el sòl i l’aigua afecta la salut humana a causa de les malalties respiratòries i cardiovasculars, així com a la reducció de l’accés a aliments saludables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa