MonPlaneta
La matèria fosca pot escalfar-se i moure’s

Un equip de científics de diversos països ha trobat proves que la matèria fosca es pot escalfar i desplaçar a causa de la formació d’estrelles. Aquest descobriment és la primera prova observada directament d’aquest efecte i podria aportar pistes per esclarir, per fi, què és la matèria fosca. Les conclusions d’aquesta recerca, duta a terme per investigadors de les universitats de Surrey (Anglaterra), Carnegie Mellon (Estats Units) i l’ETH Zurich (Suïssa), ha estat publicada a la revista ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’ i ha estat possible gràcies a una recerca exhaustiva al centre de les galàxies nanes més properes a la Via Làctia.

Les galàxies nanes, com el seu nou indica, són galàxies petites i poc brillants que, habitualment, orbiten galàxies més grans com ara la nostra, i que poden ajudar-nos a comprendre, com en aquest cas, la naturalesa de la matèria fosca. Tot i que se suposa que és la major part de la massa de l’Univers, continua sent un dels misteris més grans de la ciència contemporània. Com que no interactua amb la llum, com la matèria observable, només se’n pot detectar la presència gràcies als seus efectes gravitacionals, dificultant molt saber quina és la seva distribució. La formació d’estrelles a les galàxies nanes podria, precisament, ajudar-nos a estudiar-la.

Quan els estels es formen, els vents que creen empenyen gas i pols cap a l’exterior de la galàxia, fent que el centre perdi massa i canviant com la matèria fosca és afectada per la gravetat. En disminuïr l’atracció gravitatòria, la matèria fosca guanya energia i també es desplaça fora del centre, en un efecte que es coneix com “escalfament de la matèria fosca”. L’equip d’astrofísics responsable d’aquest estudi va mesurar la quantitat de matèria fosca que hi ha al centre de 16 galàxies nanes properes amb historials de formació estel·lar molt diferents, i es van adonar que les que havien deixat de formar noves estrelles fa temps tenien molta més densitat de matèria fosca al centre que no pas les que encara tenien la capacitat de generar-ne de noves.

La relació entre la formació d’estrelles i la distribució de la matèria fosca és un fet molt destacable i que aporta una nova característica de la matèria fosca que serà tinguda en compte a partir d’ara: la seva presència al centre de les galàxies, especialment de les nanes, té una relació directa amb la quantitat d’estrelles que s’hi formen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa