MonPlaneta
Les mascaretes i la ventilació són més efectives contra la Covid que la distància social
  • CA
Classe universitària a la UM Manresa
Classe universitària a la UM Manresa | ACN

L’ús de mascaretes i una bona ventilació són molt més importants que no pas la distància social a l’hora de prevenir la propagació de la Covid-19 en aules escolars, segons afirma un estudi de la Universitat de Florida Central, als Estats Units, i que ha estat publicat a la revista ‘Physics of Fluids’. Aquests resultats indiquen que, amb l’ús obligatori de mascaretes i una millora en la ventilació dels espais, es podrien augmentar els aforaments no només a les aules sinó també a les oficines, les instal·lacions esportives i culturals i altres recintes tancats, permetent, després d’una inversió, una seguretat molt més gran. Així, entre els resultats de l’estudi inclouen, per exemple, que la transmissió del virus per l’aire no indica que calgui una distància social de dos metres si tothom duu mascareta. Dit d’una altra manera, fent servir mascareta la distància social no redueix la possibilitat de transmissió perquè ja és, de per sí, molt baixa.

Un grup d'alumnes sortint de la seva classe amb les mascaretes posades
Un grup d’alumnes sortint de la seva classe amb les mascaretes posades | ACN

Per a fer l’estudi, els investigadors van crear el model informàtic d’una classe, de proporcions semblants a una aula universitària petita, amb estudiants i un professor i van calcular el flux d’aire i la transmissió de la malaltia. En aquest model, tant els professors com els estudiants duen mascareta, i es van fer els càlculs en una classe ventilada i en una sense ventilar. Així, les mascaretes van demostrar que impedien l’exposició directa als aerosols perquè l’aire calent que en surt fa que es moguin cap amunt i no arribin els estudiants del costat. Un bon sistema de ventilació amb un bon filtre d’aire, a més, reduïa el risc d’infecció entre un 40 i un 50% en comparació amb una aula sense ventilar, ja que el corrent d’aire fa que es vagin eliminant els aerosols que contenen el virus en comptes d’anar-se acumulant a mesura que avança la classe.

Una dona amb una mascareta
Una dona amb mascareta | Cedida

Així doncs, complint la norma que tothom ha de dur mascareta i amb uns sistemes de ventilació i filtre prou potents, la distància social es converteix en irrellevant, cosa que podria permetre molts sectors econòmics reprendre la seva activitat en condicions, si més no, relativament normals. Tot i que els experts sempre asseguren que cal continuar investigant per augmentar la seguretat de les troballes, aquest darrer estudi aprofundeix en el coneixement necessari a l’hora de prendre decisions que puguin ajudar a compatibilitzar la lluita contra la pandèmia amb la supervivència de l’economia que, en molts sectors, es troba en una situació desesperada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa