MonPlaneta
En marxa l’operatiu de suport i vigilància contra els incendis durant la sega
La col·laboració entre els segadors i els diversos cossos és essencial per a una bona campanya de sega
La col·laboració entre els segadors i els diversos cossos és essencial per a una bona campanya de sega | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

Ha començat la Campanya de la Sega, el pla especial de vigilància i de suport al món rural del Departament d’Agricultura per tal de reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb la sega de cereals i minimitzar-ne els danys. La campanya consistirà en un control especial d’aquesta activitat entre el 17 de juny fins al 8 d’agost a set comarques cerealístiques, englobant quasi el 53% de la superfície de conreu del cereal del país. La campanya comprendrà les comarques de l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Noguera, la Segarra, el Solsonès i l’Urgell. L’operatiu ja s’ha posat en marxa a la comarca de la Noguera i el dia 25 ho farà a la resta de comarques, on la sega del cereal s’ha ajornat.

L’operativa està formada per Agents Rurals de les set comarques afectades, amb el suport del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals de Forestal Catalana i les Agrupacions de Defensa Forestal. Consisteix en un desplegament radial i la realització d’itineraris diaris per cobrir el màxim de territori. Hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, per a millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres, així com també, si escau, una primera intervenció fins l’arribada dels equips d’extinció. La sega és una activitat agrària amb risc d’incendi perquè es duu a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. L’objectiu és reduir el nombre d’incendis relacionats amb aquesta activitat.

La campanya de la sega és un moment crític per l'alt risc d'incendis que comporta
La campanya de la sega és un moment crític per l’alt risc d’incendis que comporta | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

Abans de l’operatiu, Agents Rurals ha dut a terme una campanya informativa que s’ha estès a les principals 23 comarques cerealístiques de Catalunya, englobant quasi el 95% del total de la superfície de conreu del cereal del país, a través de xerrades i jornades de formació amb l’objectiu de prendre consciència del risc d’incendi que suposa l’activitat en determinades condicions meteorològiques i reforçar el coneixement de les mesures que estableix la normativa i que cal adoptar per reduir aquest risc durant les tasques de recol·lecció del cereal. A més, els Agents Rurals facilitaran als conductors de les màquines un tríptic amb les mesures de prevenció necessàries i els lliuraran un adhesiu on s’indiquen. Aquest any, per primer cop, s’efectuarà una enquesta entre els conductors per avaluar el grau de compliment de la recomanació de portar sempre instal·lats els quatre extintors d’aigua. Paral·lelament, també s’han organitzat per compartir la normativa i les recomanacions als alcaldes, a fi de millorar la coordinació entre els agents implicats, afavorir la reducció dels incendis accidentals i minimitzar-ne els danys quan es produeixin.

A banda, el Departament d’Agricultura té habilitada una pàgina web amb informació sobre les mesures preventives obligatòries i recomanacions addicionals en la recol·lecció del cereal per a quan el risc d’incendi forestal sigui alt, així com un seguit d’indicacions de com actuar en cas de conat d’incendi. Aquesta doble campanya informativa i operativa i la gran implicació dels pagesos han fet possible reduir considerablement el nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega. Així, en les set comarques cerealístiques sobre les quals s’ha centrat fins ara la dita campanya, s’hi ha observat una tendència molt positiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa