MonPlaneta
Mart no es va convertir en un erm d’una sola tirada
  • CA

Tot i que la majoria de l’atenció en l’exploració de Mart sembla concentrada en el vehicle d’exploració Perseverance, el seu predecessor, el Curiosity, continua passejant per la superfície del planeta roig, concretament a l’Aeolis Mons, una muntanya de diversos quilòmetres d’alçada que es troba al bell mig el crater Gale.

Allà, fent servir el telescopi d’un dels seus instruments, la chemCam, fa observacions a distància del terreny. És gràcies a aquestes imatges i dades que un equip combinat de científics nord-americans i francesos, liderat per un científic de l’Institut de Recerca en Astrofísica i Planetologia del CNRS francès, ha descobert que Mart no es va convertir en l’erm que és ara en un procés llarg i ireversible sinó que va anant alternant entre períodes secs i humits fins que fa uns 3.000 milions d’anys es va assecar definitivament, prenent l’aspecte actual.

Tot i que les sondes que han orbitat el planeta des de fa anys ja havien donat pistes sobre la composició química de les roques de l’Aeolis Mons, ha estat gràcies a la ChemCam del Curiosity que s’han pogut fer observacions en detall dels llits de sediments de la superfície del planeta i esbrinar en quines condicions es van formar.

Així, pujant pel terreny, es veu com el tipus de llit canvia completament. Per sobre de les argiles de la base de la muntanya, hi ha estructures que mostren la migració de dunes formades pel vent durant un episodi climàtic molt sec i molt llarg. Encara una mica més amunt, hi torna a haver marques de dipòsits fluvials, que fan pensar que, després d’aquella època seca, en va venir una altra d’humida i, per tant, el clima de Mart va patir fluctuacions enormes entre ser un desert i un planeta ple de rius i llacs fins que, al final, la situació va fer-se permanent i tot va quedar com ho estem veient ara.

Durant la seva missió, la durada de la qual s’ha allagat, el Curiosity pujarà més amunt en l’Aeolis Mons i farà forats a diversos llits fluvials per recollir-ne mostres, que donarà encara més pistes sobre com va evolucionar el clima a Mart i, segurament, entendre per què.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa