MonPlaneta
Mallorca podria ser el primer territori europeu a eradicar la vespa asiàtica
La vespa asiàtica és una espècia exòtica invasora
La vespa asiàtica és una espècia exòtica invasora | Govern de les Illes Balears

!--akiadsense-->

Mallorca podria ser el primer territori europeu que aconsegueix eradicar la vespa asiàtica, espècie exòtica invasora. D’ençà que va començar la campanya de parament de trampes el març passat, no s’ha capturat cap exemplar d’aquesta espècie. Fins ara, s’han distribuït 569 trampes sentinelles, que abasten les zones afectades per l’espècie en campanyes anteriors i un radi preventiu de l’àrea de distribució potencial. Aquesta àrea correspon a la zona centre de la Serra de Tramuntana, des de Puigpunyent fins a Escorca i Caimari, així com la zona del Raiguer, des de Marratxí fins a Campanet.

Tot i no haver-se capturat cap exemplar de vespa asiàtica ni haver rebut cap avís positiu per part de la població, des del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) demanen precaució i col·laboració per a possibles deteccions. Cal tenir en compte que aquesta espècie és de difícil detecció i té una capacitat reproductora molt elevada.

A més, les entitats que participen en el control de la Vespa velutina recorden la importància de la vigilància en zones portuàries de les Illes, tant en embarcacions de pesca professional com recreativa, ja que aquesta vespa es pot trobar en el peix recollint aliment per a les seves larves al niu.

La vespa asiàtica va arribar per primera vegada a Mallorca l’any 2015, any en què es va retirar l’únic niu secundari de l’illa al municipi de Sóller. Per això va ser imprescindible la intervenció del Departament de Sanitat i Control de Fauna del COFIB en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori, el Departament de Zoologia de la UIB i els agents de medi ambient.

A causa de la dinàmica exponencial de creixement que es coneix d’aquesta espècie invasora procedent de l’Àsia, l’any 2016 es va iniciar una campanya de control i eradicació mitjançant la instal·lació de trampes atraients i la recerca activa de nius. Aquell any es van retirar 9 nius secundaris. Les campanyes següents van ser decisives per al control de l’espècie. L’any 2017 es van col·locar 250 trampes i es van retirar 20 nius secundaris, mentre que el 2018 s’instal·laren 582 trampes i només es va retirar un niu primari.

Per alertar d’albiraments de vespa asiàtica, la ciutadania té a la seva disposició l’adreça electrònica [email protected], la pàgina web vespapp.uib.es o el servei de WhatsApp a través del número 606875244.

La vespa asiàtica és especialment problemàtica perquè és un predador molt agressiu de les abelles així com de vespes i altres pol·linitzadors importants. Suposa un greu impacte en la biodiversitat d’insectes nadius i en els serveis de pol·linització en general. Provoca danys econòmics als apicultors perquè el 80% de la dieta són larves d’abella. Tenen un efecte negatiu en la pol·linització que pot provocar una pèrdua de producció. Pel que fa a les picades en humans poden ser una mica més doloroses que les normals, però res exagerat.

A Catalunya aquesta espècies es distribuia inicialment a les comarques gironines, especialment la Garrotxa i l’Empordà, però actualment ja es troba a les comarques de Barcelona i també a Tarragona. L’hàbitat preferit per aquesta espècie són els arbres caducifolis dels boscos de ribera, que utilitza com a vies d’expansió. De tota manera, a Catalunya ha ocupat zones mediterrànies algunes de les quals a prop de la costa com els nius localitzats a Roses (Alt Empordà).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa