MonPlaneta
Una malaltia de les oliveres posa en perill la indústria europea d’aquest producte
  • CA
La Xylella fastidiosa causa el marciment de les oliveres fins que els causa la mort | Franco Valentini

La indústria de l’oliva dels països del sud d’Europa es troba en un risc molt gran a causa d’una malaltia mortífera que l’amenaça greument. Segons explica la cadena britànica BBC a la seva pàgina web, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha afirmat que han elaborat models per ordinador per explicar millor la manera com s’està escampant pel continent, de moment no s’ha trobat una cura i, un cop un arbre és infectat, el procés és irreversible, és per això que el bacteri que causa la malaltia, Xylella fastidiosa, és considerat “un dels patògens més perillosos del món”. Al continent europeu, la primera detecció de la malaltia va tenir lloc a Itàlia l’any 2013. El 2016 va arribar a les illes Balears i, des d’aleshores, també s’han trobat arbres malalts a Alacant i a Madrid. A Catalunya, de moment, no se n’ha detectat cap cas i s’estan fent avenços pel que fa la cerca de espècies resistents a la Xylella fastidiosa, tot i que de moment no s’ha trobat una solució al problema.

El cap del grup de treball de l’EFSA sobre aquesta malaltia, el doctor Stephen Parnell de la Universitat de Salford (Anglaterra), afirma a la mateixa BBC que un dels principals problemes de la malura és que s’escampa en silenci i que pot estar amagada durant un període de temps que varia segons l’espècie infectada. En el cas de les oliveres, pot romandre oculta durant més d’un any, cosa que dificulta la seva detecció, una necessitat tenint en compte que, un cop les plantes han estat infectades, no hi ha res a fer més enllà d’arrencar-les per evitar el contagi. Abans, però, es poden controlar les poblacions de vectors, generalment insectes, i eliminar la vegetació on pot viure.

Camp d’oliveres | xx

El bacteri envaeix els vasos per on la planta transporta l’aigua i els seus nutrients, fent que es vagi pansint fins que, finalment, mor. D’ençà que la malaltia va ser detectada a la Pulla, al sud d’Itàlia, el 2013, s’ha anat escampant per diversos països del sud d’Europa mentre els investigadors recollien dades per elaborar el model que, ara, esperen que els ajudi a frenar la seva expansió. Si no ho aconsegueixen, podria tenir efectes catastròfics en les collites d’oliva de tota Europa, que suposen el 73% de la producció mundial, de la qual el 66% es consumeix al mateix continent. De moment, alguns informes indiquen que l’aparició de la malaltia ja va causar un 20% d’increment en el preu de l’oli d’oliva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa