MonPlaneta
La mala gestió dels residus dels envasos costa anualment 744 milions d’euros
  • CA

El nou estudi Més residus, més beneficis: qui surt guanyant amb la crisi del plàstic a Espanya ha revelat com la neteja de la brossa que generen els envasos d’un sol us costa 744 milions als ajuntaments i la ciutadania de l’Estat espanyol. L’informe també ha exposat els interessos de moltes empreses per no millor el sistema de gestió de residus, ja que actualment els és molt beneficiós.

Els beneficis que el sistema de reciclatge actual suposa a diverses comparacions és variat, però l’informe recalca alguns casos. Per exemple, els costos milionaris de la gestió dels envasos de plàstics ara recauen en el sector públic, però la legislació de la Unió Europea contempla que aquest cost l’hagin d’assumir els productors.

Tot plegat suposa un gran estalvi per les empreses que segueixen depenent d’aquesta mena de productes, entre els quals destaquen grans cadenes de supermercats i productors alimentaris. L’informe assegura que són precisament aquests subjectes els que volen impedir activament la millora del sistema de residus. Fet que és curiós perquè, com assenyala el document, algunes de les empreses en el punt de mira de l’informe han donat suport a la millora del sistema de reciclatge en altres països europeus, però es resisteixen a fer el mateix a l’Estat espanyol.

Segons els autors, els grans beneficiaris del model actual aposten per solucions alternatives, les quals consideren que són una rentada a la imatge de la marca i que són poc útils a llarg termini. Per il·lustrar “rentat de cara ecologista” o green-washing que fan aquestes corporacions la investigació assenyala directament a Ecoembes. Concretament a la seva última proposta, Reciclos.

Ximena Banegas, portaveu de Changing Markets: “Reciclos és l’últim intent desesperat de la indústria per retardar solucions reals a Espanya com és la introducció d’un Sistema de Dipòsit i polítiques de reutilització i prevenció. Sens dubte, Reciclos és un dels pitjors exemples de green-washing descoberts en la nostra investigació mundial i el Govern espanyol -que hauria d’aplicar reformes reals per posar la recuperació verda a l’epicentre- no ha de caure en aquest parany. Apostant per polítiques de prevenció i reutilització podran reduir el cost de la contaminació per plàstic, es generaran nous llocs de treball i millors oportunitats per a negocis locals”, recull el comunicat d’Ecologistes en Acció

Els autors remarquen: “Ecoembes, un poderós monopoli de la gestió de residus disfressat d’ONG verda, encapçala la defensa dels interessos de la indústria. Informes recents d’organitzacions mediambientals i mitjans de comunicació han exposat a Ecoembes com un vehicle clau per distreure, demorar i fer descarrilar la legislació“.

A més, l’informe exposa la gravetat de la situació de la gestió del plàstic a Espanya, el quart major consumidor de plàstics d’Europa. El consum compulsiu de plàstic a l’Estat està impactant sobre el Mediterrani, on només Turquia supera a Espanya com a font de contaminació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa