MonPlaneta
El mal de cap de ressaca és molt semblant a la migranya

El mal de cap com a conseqüència de la ingesta d’alcohol és semblat al mal de cap de migranya. Ho diu un estudi de l’Hospital Clínic Universitari de Valladolid, el centre Danès del Mal de Cap, la Universitat de Copenhague i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Salamanca. S’ha fet amb mil universitaris i el que es buscava era caracteritzar el mal de cap de la ressaca, una de les cefalees més comunes a tot el món.

Hi ha dos grans tipus de cefalees: les primàries, que no tenen una causa clara i les secundàries que sí que en tenen. Entre les segones, les atribuïdes al consum d’alcohol se subdivideixen en la cefalea postconsum aguda, quan comença en les tres primeres hores després de la ingesta i la diferida, més tardana, la que coneixem com la ressaca.

Encara que en general els tipus de cefalea més freqüent en el món són la de tipus tensional i la migranya, a alguns països entre els que es troba l’estat espanyol “la cefalea per ressaca té una prevalença fins i tot superior” apunta David Garcia Azorín, primer autor del treball publicat per la revista Neurology.

“L’opinió de molts experts és que la cefalea per ressaca provoca un dolor similar a la migranya si bé mai s’havia aclarit si això passa únicament en persones amb antecedents o si li passa a la població en general” afegeix García Aazorín.

D’altra banda, l’alcohol inhibeix la secreció de l’hormona antidiürètica el que origina una pèrdua miccional del líquid fins i tot superior a la ingerida. “Això ocasiona una deshidratació corporal que també afecta al sistema nerviós central, el que provoca una cefalea per descens de la pressió intracraneal, la qual típicament apareix a l’aixecar-se dret i para a l’estirar-se”, afirma.

Amb l’objectiu de provar aquesta tesi i caracteritzar de forma més exacta com és el mal de cap provocat per la ingesta d’alcohol i d’entendre millor les seves causes per desenvolupar tractament més eficaços, l’equip va realitzar un ampli estudi entre més de mil estudiants universitaris.

La majoria dels participants va descriure un mal per tot el cap, especialment a la zona frontal, opressiu i d’intensitat elevada. Eren freqüents els símptomes migranyosos com l’empitjorament del dolo amb el sacseig del cap, sensibilitat a la llum i als son i nàusees, però també el component ortostàtic (de la postura) que agreuja la cefalea quan s’està dret i millora en posició horitzontal.

“Els nostres resultats suggereixen que l’alcohol pot desencadenar una cefalea similar a la migranya fins i tot en persones que no en tenen antecedents personals. Un terç dels participants complien els criteris de migranya de la classificació internacional de cefalees”, detalla l’investigador.

Per García Azorín, la causa pot ser l’efecte vasodilatador de l’alcohol, un fenomen que s’ha observat en les persones amb migranya durant els atacs. Pel que fa al component ostostàtic, l’origen probable pot ser la deshidratació motivada per la inhibició de l’hormona antidiürètica.

Encara que la solució més evident per no patir aquesta cefalea és l’abstiència alcohòlica o evitar-ne un consum excessiu, l’especialista indica que “una adequada hidratació sembla també rellevant i s’haurà d’avaluar si aquells fàrmac que alleugereixen la migranya també podrien servir per aquest tipus de cefalea”.

Les següents passes seran “avaluar quins factors s’associen amb més gravetat, confirmar les hipòtesis mitjançant estudis d’imatge cerebral durant l’episodi de ressaca i estudis analítics per mesurar les diferents hormones i neuropeòtids implicats i quins fàrmacs podrien suposar un alleugeriment més gran per aquests símptomes”.

García Azorin, adverteix que, encara que l’estudi de l’alcohol pot semblar “frívol” és un problema social “que consumeix moltíssims recursos i pot permetre comprendre millor el mecanisme d’altres tipus de cefalees freqüents i invalidants”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa