MonPlaneta
L’UPC i i l’hospital Trias i Pujol calculen que hi ha 124.300 casos actius de COVID-19 a l’Estat
Un sanitari treballant amb el coronavirus
Un sanitari treballant amb el coronavirus | ACN

Espanya tindria actualment 124.300 casos actius de COVID-19, segons el model matemàtic desenvolupat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). Els investigadors han pogut calcular els casos actius per comunitat autònoma i quantes persones es podrien trobar actualment propagant la malaltia. Per autonomies, les més afectades serien Madrid i Catalunya, amb el 28% i el 27% del total, 35.000 i 34.000 casos respectivament. Per darrere, Castella-Lleó en tindria 13.000 i a Castella-La Manxa n’hi hauria 11.000. Per contra, les comunitats autònomes de les Canàries (amb 500 casos actius), Cantàbria (600), la Rioja (600), Múrcia (600) i Astúries (700), serien les que en tindrien menys.

El model es basa en considerar la letalitat de la covid-19 de l’1% en aquells territoris amb penetració significativa de la malaltia. Aquest valor s’obté d’una anàlisi dels estudis de seroprevalença realitzats fins ara en altres països i de l’evolució en el temps de la proporció de morts respecte els detectats per edats de països amb una alta detecció com Corea del Sud. A partir de la letalitat, s’analitza el retard diagnòstic, és a dir, el temps que passa entre desenvolupar símptomes i ser introduït a la base de dades com a cas positiu, i la capacitat de detecció del país. A Espanya, segons els responsables del model matemàtic, es detecta aproximadament entre un 8% i un 10%.

Amb aquest últim valor, i a partir de les dades reportades per les comunitats autònomes, es pot establir el nombre real de casos que hi ha hagut els últims 14 dies, afirmen, que són els que el Centre d’Avaluació de Malalties de la Unió Europea considera actius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa