MonPlaneta
L’Ultra Clean Marathon tanca la 1a edició amb 2t de residus recollits a tota Catalunya
Un dels moments de l'Ultra Clean Marathon
Un dels moments de l’Ultra Clean Marathon | Ultra Clean Marathon

!--akiadsense-->

L’Ultra Clean Marathon, amb els corredors Albert Bosch i Nicole Ribera al capdavant, va tancar aquest dissabte la seva 1a edició a la platja del Somorrostro de Barcelona. L’etapa, que va començar al Monestir de Sant Cugat del Vallès, va passar per Collserola, Torre Baró, el Parc Fluvial del Besòs i el Passeig Marítim de Barcelona fins a completar els 42 km arribant al mar. La de dissabte va ser una de les etapes més exitoses pel que fa a nombre de corredors i també pels que l’han recorregut sencera. A la meta, carregats de bosses de residus, també hi van arribar diversos equips corporatius com el del Centre Excursionista de Catalunya, entre d’altres. En arribar a la meta, Bosch i Ribera van valorar el repte molt positivament i van assegurar que “malgrat que tots dos hem fet algunes de les curses considerades més dures del món, aquesta no la canviaríem per a res”. Els dos van estar d’acord que “córrer per un repte cansa però correr per un propòsit no, gràcies a l’energia de la gent que ha participat: escoles, empreses, voluntaris ambientals i organització”.

Al llarg del matí es van netejar 4 espigons de Barcelona: Bac de Roda, Llevant, del Gas i Selva de Mar. La neteja es va fer en superfície i subaquàtica i en total es van recollir 652,83 kg de residus als espigons, 452,3 kg dels quals al fons marí. Pel que fa la resta de punts de neteja del llarg de l’etapa, es van recollir 775,3 kg. Entre els residus més curiosos cal destacar un altaveu, cartutxos de caça, un seient de cotxe, roba interior o una diadema de disfressa. El premi al residu més habitual va ser pels envasos, al més curiós pels aliments que es llencen i que es poden reaprofitar, i al més perillós pels cartutxos de caça. El còmput global de residus recollits al llarg de la setmana d’Ultra Clean Marathon va ser de 1973,5 kg, dels quals 848,34 van ser d’envasos lleugers, 246,7 de vidre i 878,5 d’altres tipus.

L’esplanada de davant de la platja del Somorrostro va acollir diverses activitats educatives i ambientals durant el matí que van comptar amb la participació de persones de totes les edats. Per exemple, es va construir un piano electrònic amb residus del mar, es va fer un mostreig de sorra per descobrir els animals o restes naturals i artificials que porta el mar, activitats al laboratori de la platja, recollida de residus i aprofitament per plantar llavors, una classe oberta de blues i actuació dels Blues Shakers i Blues Shouters, taller de mostreig de plàstic 0, la construcció d’obres d’art amb material reciclat…

En finalitzar l’etapa es va alliberar un exemplar de gavina corsa. La periodista Cori Calero va ser la padrina de l’etapa i la responsable d’alliberar l’ocell, que va recuperar-se durant dos mesos al Centre de Fauna de Torreferrussa després de ser rescatada al Garraf amb un ham a l’ala. També es va reintroduïr un xoriguer petit. L’Ultra Clean Marathon va ser organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa