El pont de Gerri de la Sal, per on transcorrerà una de les etapes de l'UCM
El pont de Gerri de la Sal, per on transcorrerà una de les etapes de l’UCM | Triedros

Per primera vegada, Catalunya acollirà l’Ultra Clean Marathon, un repte ambiental i esportiu consistent a disputar durant una marató cada dia durant una setmana alhora que es recullen residus abandonats. L’Ultra Clean Marathon està organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat. La primera Ultra Clean Marathon se celebrarà del 13 al 19 de maig en set etapes que sumen un total de 295 km. Aquest esdeveniment neix amb la finalitat d’augmentar la conscienciació i mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura. Alhora, vol fer créixer el compromís de les persones esportistes en la cura del medi ambient i la promoció de curses i activats esportives solidàries i sostenibles. Per acabar l’UCM serveix de nexe entre la campanya Let’s Clean Up Europe (de l’11 al 13 de maig), amb activitats centrades en la neteja d’espais naturals, i la Setmana de la Natura (del 25 de maig al 5 de juny), que promou activitats de conservació i custòdia del territori.

La carrera es desenvoluparà durant 7 dies consecutius, amb etapes de 42 km cada una, i comptarà amb la implicació i col·laboració de dos esportistes compromesos amb el medi ambient com Albert Bosch i Nicole Ribera, que seran els ‘ambaixadors’ de la cursa i hi participaran com a corredors i dinamitzadors, promovent la mobilització ciutadana, d’empreses i entitats envers aquesta iniciativa. Ells dos correran els 295 km del repte i persones a títol individual o col·lectivament (escoles, entitats, empreses) també hi poden participarfent la distància que seleccionin i acompanyant a Bosch i Ribera. La inscripció es pot fer a través de la pàgina web i és gratuïta. L’únic requisit és que els participants han de signar el manifest de compromís amb la natura.

Durant les diferents etapes es faran 25 accions de neteja promogudes per associacions, escoles, administracions i empreses, en trams de cada etapa, sumant uns 2.000 participants en total. Al final de cada etapa es pesaran els residus recollits i es donaran alguns premis: a l’equip o persona que hagi recollit més brossa (per pes o volum), a qui hagi recollit el residu més perillós per la natura i a qui hagi recollit el residu més curiós. Es calcula que el 70% dels residus que trobem al mar són d’origen terrestre. Per això, l’Ultra Clean Marathon començarà a la platja de Sant Feliu de Guíxols i acabarà a les de Barcelona. A l’arrencada, del Mediterrani en sortirà Miquel Sunyer, explorador aquàtic i nadador de llarga distància, que haurà recollit residus del fons marí i els entregarà, a mode de relleu, als corredors Albert Bosch i Nicole Ribera. A partir d’aquí començarà el gran repte que suposa l’Ultra Clean Marathon. La darrera etapa acabarà a Barcelona, a la platja del Somorrostro i a l’Espigó del Gas, on es farà una acció de recollida als espigons tant en superfície com subaquàtica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa