MonPlaneta
L’origen de l’espectacular marea d’escuma que ha inundat Tossa de Mar
  • CA
L’escuma que ha inundat els carrers de Tossa de Mar | Maria Garcia (Twitter)

La població de Tossa de Mar, a la Selva, ha estat l’escenari d’una de les imatges alhora més sorprenents i espectaculars del temporal que està afectant Catalunya des de diumenge passat.

Aquest matí, els seus ciutadans s’han despertat per descobrir que els carrers més propers a la platja estaven totalment coberts d’una gran capa d’escuma de color entre blanc i marronós que, en alguns punts de la localitat, ha arribat a un metre d’altura.

Tot i que habitualment se sol relacionar l’escuma que es forma a l’aigua, especialment si és de la consistència d’aquesta, amb la presència de productes químics contaminants a les aigües, el cert és que l’origen d’aquesta marea blanca és totalment natural i acostuma a formar-se sovint, per bé que en quantitats molt menors.

Tant l’escuma com el mucílag, una substància viscosa que s’hi troba barrejada, es forma en part a causa de la presència de grans quantitats d’algues i microalgues a l’aigua. En aquest cas concret, l’aigua dolça d’una riera s’ha barrejat amb l’aigua salada del mar i amb els organismes que hi viuen i el fet que el vent fos molt fort, barrejant encara més l’aigua i l’aire, és el que ajuda a que es formin aquestes enormes quantitats d’escuma, donant lloc a imatges tan espectaculars com les que s’han pogut veure al llarg d’aquest matí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa