MonPlaneta
L’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació premia el model català de gestió pesquera participativa
Teresa Jordà, Antoni Abad, i Sergi Tudela, amb el guardó
Teresa Jordà, Antoni Abad, i Sergi Tudela, amb el guardó | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

L’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura, la FAO, va reconèixer el model català de gestió pesquera participativa amb un guardó que es va atorgar aquest dimecres a La Valletta, Malta, en el marc de la Conferència d’Alt Nivell sobre la Pesca de Petita Escala a la Mediterrània i el Mar Negre, en presència de ministres de pesca del conjunt de països de la regió. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, s’hi va desplaçar en representació del Govern, acompanyada del director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela. La gestió de la pesca a Catalunya es basa en un model innovador de cogestió participativa des de baix. Jordà va remarcar la importància del guardó: “La Generalitat de Catalunya ha estat capdavantera a l’hora de crear un marc normatiu que regula com funcionen els comitès de cogestió”, ha recordat la consellera.” “Hem apostat pel cogovern, per aquesta fórmula innovadora de gestionar tots els agents conjuntament, en igualtat de condicions. De retornar el poder als usuaris”. La cogestió pesquera s’inscriu en el principi de cogovern republicà promogut des del Govern per tal d’apoderar la ciutadania en l’exercici de les polítiques del país.

El director general Sergi Tudela va afegir que es tracta d’un model “guanyador”, “de referència”, “que integra i compromet a tothom”. “La cogestió promou una major responsabilitat per part del pescador perquè ha intervingut en la presa de decisions; té molts incentius per complir les regles perquè ha participat en la seva elaboració. A més, implica una gestió intel·ligent de la pesca, amb vista a optimitzar les captures i la valorització del producte”, va reblar. Tudela va participar aquest dimarts en un dels panels de la Conferència d’Alt Nivell sobre la Pesca de Petita Escala a la Mediterrània i el Mar Negre de Malta per explicar-hi justament aquest model innovador.

El Decret 118/2018, de 19 de juny, sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya preveu l’establiment de comitès de cogestió locals, integrats per representants del sector pesquer, de l’administració, de les institucions científiques i de les organitzacions del tercer sector ambiental, tots ells amb el mateix pes en el procés de presa de decisions. La norma catalana és la primera en el context europeu i internacional que estableix un marc normatiu formal que regula la cogestió pesquera i que fa d’aquest principi el fonament d’una política sectorial de país. Els comitès de cogestió han de consensuar plans de gestió pesquers, els quals són posteriorment aplicats sota un esquema de gestió adaptativa, tot adaptant les regles a l’evolució de les condicions de la pesquera sobre el terreny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa