MonPlaneta
L’ONU recorda que reduir les emissions de metà és crucial per aturar el canvi climàtic
  • CA

Reduir les emissions de gas metà és essencial si es volen limitar els efectes del canvi climàtic a més curt termini. Així ho recorda un informe que compta amb el suport de les Nacions Unides i que demana “passes urgents” per limitar la quantitat que n’alliberem a l’atmosfera si volem que l’escalfament del planeta es mantingui dins del límit d’1,5ºC establert als Acords de París. El metà, que és el principal component del gas natural, triga molt menys a desaparèixer de l’atmosfera que el diòxid de carboni però en canvi, com a gas d’efecte hivernacle, és unes trenta vegades més potent. A més, en descompondre’s, el metà pot ser una font d’ozó a les capes baixes de l’atmosfera, afegint encara un altre problema més.

Tot i això, l’informe de l’ONU recorda que es poden aconseguir reduccions molt grans de les emissions de metà amb costos molt petits i fent servir tecnologies existents. Això, a més, tindria un impacte molt més ràpid que la reducció de les emissions de diòxid de carboni, ja que reduiria el creixement del número d’incendis forestals, d’huracans, onades de calor, inundacions… durant els propers 30 anys. Així, segons afirmen els experts responsables del document, les emissions del metà es podrien reduir un 45% fins el 2030 prenent mesures que no demanarien gaire esforç. De fet, la indústria dels combustibles fòssils és responsable del 34% d’emissions de metà; les deixalles, d’un 20% i l’agricultura, d’un 40%.

Les deixalleries són una de les principals emissores de metà a l'atmosfera | PIXABAY
Les deixalleries són una de les principals emissores de metà a l’atmosfera | PIXABAY

Així, accions com ara evitar fugues en gasoductes, millorar el tractament de residus i canviar algunes pràctiques en el cultiu d’arròs podrien, per sí mateixos, suposar una caiguda enorme de les emissions anuals de metà, encara que el principal generador, el bestiar, sigui molt més difícil de controlar. Si s’aconseguissin reduir el 45% esmentat, de fet, s’aconseguirien evitar gairebé 0,3ºC d’escalfament global ja al 2040, a més d’evitar fins a 250.000 morts prematures causades per l’ozó en què es converteix el metà. Tenint en compte com de fàcil seria i els avantatges que tindria, doncs, sembla una decisió lògica i que beneficiaria, fins i tot, les empreses responsables de les emissions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa