MonPlaneta
L’ONU reclama augmentar la captura, ús i emmagatzematge de carboni
  • CA

La Comissió Econòmica de l’ONU per a Europa ha publicat un informe en el qual ha demanat augmentar la captura i emmagatzematge d’emissions de diòxid de carboni (CO2) de la indústria i la generació d’energia fòssil, una “necessitat urgent” per aconseguir la neutralitat de carboni.

L’informe incideix en què la captura, ús i emmagatzematge de carboni (CCUS, per les sigles en anglès) és “crucial” per acostar-se a l’objectiu de limitar l’escalfament global, segons ha precisat Nacions Unides en un comunicat. El procés implica capturar les emissions de les centrals elèctriques de carbó i gas, i de la indústria pesant per al seu emmagatzematge o reutilització subterrània.

En aquest context, la Comissió Econòmica de l’ONU per a Europa ha recalcat que el desplegament a gran escala de la tecnologia CCUS a la regió permetria als territoris “descarbonitzar” aquests sectors. D’aquesta manera, es tancaria la bretxa fins que les tecnologies d’energia de carboni “de pròxima generació” estiguin disponibles, ha precisat la comissió.

Al respecte, l’informe, que aborda diverses tecnologies CCUS i descriu més de 50 projectes d’aquest àmbit, també ha advertit que s’acaba el temps per complir amb els objectius de l’Acord de París i l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Segons ha assenyalat l’ONU, Estats Units, Regne Unit o Escandinàvia estan al capdavant en aquesta tecnologia, que té en el seu cost “una barrera”.

Només per a Europa, s’estima que es necessitaran 320.000 milions d’euros per al desplegament de CCUS planificat per al 2050, més altres 50.000 milions per a la infraestructura de transport requerida”, ha xifrat l’ONU.

La secretària executiva de la comissió, Olga Algayerova, ha subratllat que “es necessita una forta voluntat política perquè l’energia assequible, neta, fiable, sostenible i moderna per a tots sigui una realitat per a 2030″.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa