MonPlaneta
L’ONU adverteix que el canvi climàtic pot augmentar el risc d’inestabilitat i guerres
  • CA

El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha instat als membres del Consell de Seguretat a afrontar la lluita contra el canvi climàtic, que “exacerba els riscos d’inestabilitat i conflicte”. Guterres ha cridat a l’acció dels països en la reunió de Consell convocada pel primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, per abordar la relació entre el clima i la seguretat internacional i la pau mundial.

Així, Guterres ha reclamat als membres un pla de treball que respongui a un major enfocament en la prevenció a través d’una acció climàtica “fort i ambiciosa”, com l’assoliment dels objectius de l’Acord de París i una Conferència de l’ONU sobre el Canvi Climàtic (COP26) “reeixida”, i mesures immediates per protegir els països que pateixen els impactes climàtics. Igualment, ha urgit a adoptar un concepte de seguretat que posi a les persones en el centre de les coses i ha posat èmfasi en la necessitat d’enfortir les associacions dins i fora de l’ONU.

Els impactes d’aquesta crisi són més grans on la fragilitat i els conflictes han debilitat els mecanismes de supervivència; on la gent depèn del capital natural com els boscos i la pesca per al seu manteniment, i on les dones, que suporten la càrrega més gran de l’emergència climàtica, no gaudeixen dels mateixos drets “, ha lamentat el secretari general de l’ONU.

En aquest context, ha posat com a exemple la situació de l’Afganistan, on el 40% de la força laboral es dedica a l’agricultura i la reducció de cultius empeny a les persones a la pobresa i la inseguretat alimentària, al mateix temps que les fa susceptibles a ser reclutades per grups armats.

Àfrica occidental i el Sahel, on més de 50 milions viuen de la ramaderia, ha estat un altre dels exemples citats per Guterres, que també ha esmentat a la inseguretat a Darfur, a República Centreafricana, a causa de la sequera.

La vulnerabilitat als riscos climàtics també es correlaciona amb la desigualtat d’ingressos. En altres paraules, els més pobres són els que més pateixen“, ha criticat, per advertir que si no es protegeix als més vulnerables, es tornaran més marginats i es reforçaran els problemes.

Així mateix, ha apuntat als desplaçaments provocats pel canvi climàtic. I és que, com ha incidit, en diferents punts del món, comunitats senceres viuen un “moviment forçat” que “augmentarà clarament el potencial de conflicte i inseguretat més enllà del seu sofriment“, una situació que es viu a la Banya d’Àfrica, com ha exemplificat.

Sense terra per a la joventut

La reunió de Consell de Seguretat ha comptat també amb la participació de la presidenta del grup de joves assessors de Guterres sobre canvi climàtic, Nisreem Elsaim, que ha alertat sobre la “degradació” en territoris africans, on la terra “ja no té res per donar-li a la joventut “. En aquest sentit, ha lamentat que això no deixa una altra opció de migrar i ha reclamat una solució en la qual s’escolti als joves. “No més dubtes, acabem amb el conflicte al lluitar contra el canvi climàtic. Assegureu el nostre futur”, ha demandat.

L’historiador i ambientalista britànic David Attenborough ha intervingut també enfront dels membres de Consell de Seguretat, als que ha avisat de l’amenaça que suposa el canvi climàtic per a la seguretat mundial. “Si seguim pel camí actual, ens enfrontem el col·lapse de tot el que ens proporciona seguretat: la producció d’aliments, l’accés a aigua fresca, temperatures ambientals habitables i les cadenes d’alimentació en l’oceà. Si la naturalesa no pot proveir-nos les nostres necessitats més bàsiques, gran part de la resta de la civilització aviat col·lapsarà “, ha emfatitzat.

Attenborough ha cridat els líders a repensar els models econòmics i les noves indústries i ha assegurat que amb la cooperació mundial “podrem crear finalment un món estable i saludable on els recursos són igualitàriament compartits i on prosperem en balanç amb la resta del món natural”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa