MonPlaneta
L’OMS conclou que la Covid-19 es va originar en ratpenats i descarta que s’escapés d’un laboratori
  • CA

Tot i que havia de ser publicat aquest mateix dimarts, la cadena nord-americana NBC ha fet públics en primícia els resultats de l’estudi dut a terme per l’equip conjunt de científics xinesos i de l’Organització Mundial de la Salut que van viatjar a Wuhan, a la Xina, per descobrir quin va ser l’origen de la pandèmia mundial de SARS-CoV-2.

Segons la cadena, l’informe, de 123 pàgines, conclou que el més probable és que el virus s’originés en ratpenats i arribés als humans a través d’un altre animal que va fer de “pont” entre les dues espècies. A més, també considera “extremadament poc probable” la hipòtesi, difosa per algunes teories de la conspiració, que la Covid-19 és una malaltia creada en un laboratori amb finalitats militars i que va ser alliberada, ja fos per accident o com a part d’un pla. Així conclou una missió d’investigació que ha causat molts problemes diplomàtics, especialment entre la Xina i els Estats Units, per la manca de transparència del govern i els científics del país on va començar la pandèmia.

En qualsevol cas, els experts han explicat en detall els escenaris més probables en què el virus va arribar als humans, tot i que reconeixen que hi ha moltes preguntes que, de moment, queden sense respondre. Així, per exemple, tot i que el salt de ratpenats a humans amb un altre animal fent d’intermediari és el més probable, la transmissió directa és considerada “possible o probable”. Pel que fa a l’indret exacte, i coincidint amb un altre estudi fet públic fa poc, l’informe de l’OMS mostra dubtes que el famós mercat de Wuhan fos l’origen de la pandèmia i ho considera, només, el primer lloc on hi va haver un gran número de casos confirmats, on el virus va arribar després d’un temps circulant lentament entre persones.

Pel que fa a la teoria de l’origen del virus en un laboratori, es considera “extremadament poc probable” tot i que, per l’enorme dificultat de buscar el punt exacte on es va originar, també és pràcticament impossible descartar la possibilitat al 100%, tot i que cap dels científics que ha participat a l’elaboració de l’informe ho considera ni remotament possible. Això segueix la mateixa línia d’estudis anteriors que, després d’analitzar el genoma del coronavirus, han conclòs que la seva evolució va ser natural i que no hi ha cap rastre de manipulació genètica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa