Les investigacions dutes a terme pel submarí de Greenpeace durant la seva expedició antàrtica, que va tenir lloc el passat mes de gener, han revelat l’existència de quatre ecosistemes marins vulnerables a la zona. Aquesta troballa ha estat corroborada per un grup de científics internacionals que assesoren els governs que formen part de la Comissió de l’Oceà Antàrtic, que el proper mes d’octubre es reunirà per decidir si es crea un santuari que protegeixi una gran part del continent. La investigació ha estat dirigida per la doctora Susanne Lockhart, de l’Acadèmia de Ciències de Califòrnia, que va fer immersions al fons de l’oceà Antàrtic amb un submarí amb la intenció de documentar espècies rares i vulnerables, com a part de la campanya de l’organització ecologista per aconseguir la creació d’una xarxa d’àrees protegides que inclogui un Santuari Antàrtic d’1,8 milions de quilòmetres quadrats, la més gran del món.
Algunes de les espècies trobades per Greenpeace al fons de l'Antàrtic
Algunes de les espècies trobades per Greenpeace al fons de l’Antàrtic | Greenpeace

!--akiadsense-->

Lockhart afirma que està “molt contenta i entusiasmada per proposar la protecció d’aquestes árees”. Els vídeos obtinguts durant les immersions, que es poden consultar al web de Greenpeace, mostren que el fons del mar “és ple d’organismes rars i poc coneguts”. La científica fins i tot ha arribat a afirmar que “el fons marí al voltant de l’Antàrtida és un País de les Meravelles de la biodiversitat que està en perill greu a causa dels efectes combinats de la sobrepesca i el canvi climàtic”. “Hem de protegir aquest lloc meravellós abans que perdem el que ni tan sols sabem que tenim”, ha reblat. Per la seva banda el pilot del submarí, el biòleg marí de Greenpeace John Hocevar, ha declarat que “va ser increïble veure la diversitat i l’abundància de vida en aquests paisatges acolorits i estranys del fons del mar“. Sobre les espècies que hi van trobar, afirma que “sabem tan poc d’aquestes aigües remotes que és imperatiu aplicar e principi de precaució per a protegir-les abans de danyar o destruir i ecosistemes que ni tan sols hem tingut l’oportunitat d’estudiar”.
Algunes de les espècies trobades per Greenpeace al fons de l'oceà Antàrtic
Algunes de les espècies trobades per Greenpeace al fons de l’oceà Antàrtic | Greepeace

!--akiadsense-->

L’anàlisi de les imatges d’aquests ecosistemes que Greenpeace ha obtingut gràcies al submarí se sumaran a les proves per defensar la necessitat de protegir aquestes àrees de l’oceà Antàrtic. De fet, la setmana passada ja van ser presentades a la Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius Marins Antàrtics a Cambridge (Anglaterra). El grup ja ha anunciat que a la reunió de la Comissió de l’Oceà Antàrtic, que tindrà lloc a Tasmània el proper octubre, recomanarà el registre formal dels ecosistemes identificats i la seva protecció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa