MonPlaneta
Localitzat a Canàries el mosquit de la febre groga

La Conselleria de Sanitat del Govern de Canàries, a través d’aquest comunicat oficial, anunciava la descoberta del mosquit de la febre groga després de trobar alguns exemplars d’aquesta espècie a l’illa de Fuerteventura, d’on no és propi. Es tracta de troballes puntuals i de moment no es té constància que l’espècie s’hagi establert, segons comunica Sanitat.

El mosquit de la febre groga és molt semblant al mosquit tigre i és capaç de transmetre malalties com el Zika, Dengue i Chikungunya. El Govern canari ja ha posat en marxa les mesures necessàries per a col·locar més trampes i detectar llocs de cria d’aquest mosquit per eradicar-lo més aviat possible i evitar la seva proliferació.

En tractar-se de pocs exemplars detectats, la situació podria trobar-se en una fase inicial que encara es podria revertir, encara que caldrà esperar més resultats. L’arxipèlag canari es troba a la zona subtropical i durant tot l’any es poden trobar els mateixos mosquits a diferència de la Península Ibèrica.

A causa del risc d’introducció del mosquit de la febre groga (Aedes aegypti) a l’Estat Espanyol i coincidint amb la preocupació del Govern de Canàries que porta anys desenvolupant una campanya local de detecció d’aquesta espècie, el projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert coordinat pel CREAF, el CEAB-CSIC i ICREA i impulsat per l’Obra Social “la Caixa”, va incorporar al gener de 2016 el mosquit de la febre groga en la seva plataforma com un mosquit més a vigilar juntament amb el mosquit tigre.

Aquest estat d’alerta va obligar els científics a mantenir la ciutadania conscienciada i informada sobre la possible arribada del mosquit de la febre groga, a més de seguir perseguint el mosquit tigre. La participació ciutadana mitjançant l’app Mosquit Alert i la plataforma de gestió que ofereix aquest projecte ja ha resultat ser un sistema exitós en la detecció i control del mosquit tigre, gràcies a la validació experta i les eines tecnològiques.

Mosquito Alert és un projecte obert dirigit a tota la ciutadania, per això de forma indirecta ja està col·laborant en aquesta situació d’emergència a través dels seus usuaris a Canàries. Aquesta col·laboració podria ser més gran si s’aconsegueixen més voluntaris que enviïn fotografies a través de l’app.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Fart d'hipocrites a desembre 16, 2017 | 11:00
  Fart d'hipocrites desembre 16, 2017 | 11:00
  ...Groga? Nooo, és anticonstitucional!!!! Cal que, a partir d'ara sigui la febre "rojigualda"...si, si, la dels "piolins"!!!!
 2. Icona del comentari de: febre GROGA a desembre 16, 2017 | 11:37
  febre GROGA desembre 16, 2017 | 11:37
  Aquesta febre esta prhibida!!!!!
 3. Icona del comentari de: Anònim a desembre 16, 2017 | 14:00
  Anònim desembre 16, 2017 | 14:00
  Doncs que enviïn el Borrell a desinfectar, amb el permís del PACMA és clar.
 4. Icona del comentari de: Continent africà a desembre 16, 2017 | 17:22
  Continent africà desembre 16, 2017 | 17:22
  Les illes Canàries, malgrat els espanyols, són africanes, on el clima és més càlid, un lloc ideal per a l'entrada i assentament de mosquits i altres espècies invasores, a l'estat espanyol. Això és així i no hauria d'escandalitzar a ningú és un "avantatge" de tenir colònies escampades per arreu...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa