MonPlaneta
Els llums LED podrien perjudicar la fauna salvatge
  • CA

Durant els darrers anys els llums LED s’han convertit en un dels tipus de bombeta més populars, especialment pel seu baix consum elèctric i la seva gran durada en comparació amb els altres sistemes disponibles. El seu ús en exteriors, però, podria tenir efectes nocius inesperats en la vida salvatge. Un equip d’investigadors de la Universitat del Sud de Califòrnia (Estats Units) ha esta treballant sobre aquest assumpte arribant a la conclusió que algunes tonalitats, entre les quals hi ha els blaus i els blancs, podrien posar els animals en perill mentre que d’altres tenen efectes menys greus. Per mirar de posar-hi remei, han creat una eina online que ajuda a triar els llums d’exterior menys agressius per al medi ambient. Les grans zones urbanes i industrials del món estan tan il·luminades durant la nit que la imatge de la Terra vista des de l’espai ha canviat radicalment.

Des de fa anys, els científics han estat investigant quins són els efectes dels diferents colors i intensitats de llum en la fauna del món: les seves migracions, al seu comportament reproductor i depredador, etc Durant els darrers anys, però, l’ús de llums LED ha crescut exponencialment i ja ocupa més de la meitat del mercat de sistemes d’il·luminació a causa dels seus múltiples avantatges. Els estudis sobre la influència de la llum en els animals, doncs, havien de ser fets de nou tenint en compte l’aparició i popularització d’aquests llums.

L’equip de recerca, format per biòlegs, van triar unes quantes espècies i les va estudiar per veure com les afectaven diverses tonalitats de LEDs. Els resultats indiquen que els colors blaus i blancs són els pitjors per a ells mentre els grocs, els taronges i els verds són els menys nocius per a la fauna. També es van adonar que, entre tots els animals, les tortugues de mar i els insectes són els més sensibles a les tonalitats de la llum.

Aquests resultats, i també una base de dades que pot ajudar als fabricants, urbanistes, arquitectes i polítics a fer tries més responsables a l’hora d’il·luminar les zones habitades per humans, han estat publicats a la revista ‘Journal of Experimental Zoology Part A: Ecological and Integrative Physiology. Observant l’impacte de la llum en insectes, tortugues de mar, peixos i ocells, es van adonar que les tonalitats que són pitjors per a ells durant la nit són els blaus i els blancs intensos, que afecten tant algunes d’elles com si fos el sol del migdia. Això suposa un efecte tres vegades superior al dels colors grocs o verds.

Les cries de tortuga babaua, per exemple, una espècie amenaçada, poden seguir la llum artificial en direcció a l’interior en comptes del reflex de la lluna al mar, que els indica quin és el camí correcte. En altres animals com els salmons, per exemple, les llums intenses els poden atreure, modificant les seves migracions. Pel que fa als insectes, el seu declivi sovint s’ha relacionat amb la contaminació lumínica.

En el futur, aquest equip i d’altres continuaran investigant per conèixer els efectes de la llum en altres animals, però la seva recerca actual té com a avantatge la disponibilitat immediata d’una base de dades amb la influència de diversos tipus de llum en unes dues dotzenes d’espècies. Aquest recurs pot resultar molt útil per a urbanistes, arquitectes, enginyers, grangers i polítics, que poden fer-la servir per adaptar la il·luminació a la fauna més habitual a la zona on es troben.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Albert a juliol 06, 2018 | 10:14
    Albert juliol 06, 2018 | 10:14
    Els leds han d'emetre en el rang dels 3000ª K. Molts ajuntaments i normatives ja ho exigeixen en la seva nkrmativa, però el sector prreferix es de 4000º K perquè són més econìmics i donen una mica més de llum. Però no val la pena.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa