MonPlaneta
La lluita a mort d’una petita nació per la supervivència davant del canvi climàtic

D’entre tots els països participants a la cimera climàtica COP25, algunes corren més riscos que altres, tal com alertava Oxfam al seu darrer informe. Per a les Illes Marshall, tal com ha recordat la seva presidenta, Hilda Heine, a la reunió que està tenint lloc a Madrid, és una “lluita a mort”. La mateixa setmana mateix, onades de cinc metres de mitjana van assaltar la capital del país, Majuro, i això només és un exemple dels perills a què el canvi climàtic els està abocant.

L’augment de la temperatura global a causa de l’activitat humana està fent pujar ràpidament el nivell del mar i actualment, tal com va explicar Heine, “l’aigua cobreix gran part de la nostra terra en un moment o altre de l’any mentre lluitem contra marees cada cop més altes”. La presidenta de les Illes Marshall ha especificat que, ara mateix “centenars de persones han evacuat les seves llars després que grans onades fessin que l’oceà inundés parts de la nostra capital”, en “una lluita a mort per a qualsevol que no estigui preparat per fugir”. “Com a nació ens neguem a fugir”, ha reblat, “però també ens neguem a morir”.

Amb ella, un gran nombre de països baixos i estats illencs es troben greument amenaçats i dirigeixen les seves acusacions cap als països contaminants que, en paraules de l’ambaixadora Lois Young, de l’Aliança de Petits Estats Illencs, estan “decebuts” per l’actitud d’alcuns països desenvolupats. “Enmig d’una emergència cimàtica, la retirada i la inacció equivalen a aprova l’ecocidi”, ha conclòs.

La majoria d’estats del món s’han adherit a l’Acord de París contra el canvi climàtic i, en virtut seva, han de proposar nous compromisos abans de finals de 2020. Així, la COP25 és el tret de sortida per a unes negociacions que acabaran a la propera cimera, COP26, que tindrà lloc a Glasgow (Escòcia).

La unió planetària per salvar la Terra, però, corre perill perquè els Estats Units, que s’havien unit a l’Acord de París durant el mandat de Barack Obama, se n’estan retirant sota l’administració Trump. La portaveu del Congrés nord-americà, però, la demòcrata Nancy Pelosi, sí que ha anat a la cimera de Madrid amb una delegació de la Cambra, mostrant el suport del seu partit a la lluita contra en canvi climàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa