MonPlaneta
Els lleons i les zebres, dues espècies amenaçades i un equilibri fràgil
Zebres de Grévy | Daniel Fafard (CC)

El comtat de Laikipia, a Kenya, està situat pràcticament sobre la línia de l’equador i molt a prop de la vall del Rift i és l’hàbitat de diverses espècies amenaçades com, per exemple, els lleons i les zebres de Grévy. La convivència d’aquests dos animals, els primers dels quals tenen en els segons una de les seves preses naturals, ha estat l’objecte d’un estudi conjunt de la Wildlife Conservation Society i el World Wildlife Fund, que ha observat el fràgil equilibri de la relació entre aquestes espècies per veure si la recuperació de les poblacions de lleons està provocant un augment de la seva predació de zebres de Grévy, una espècie de la qual només queden uns 2.700 exemplars, la meitat dels quals viuen, precisament, a Laikipia.

Durant els darrers anys, l’economia de la regió ha passat de fonamentar-se en la ramaderia a fer-ho en el turisme de fauna salvatge. L’efecte positiu en les poblacions de lleons ha estat força important, ja que els ramaders tenien com a pràctica habitual matar els lleons, fos enverninant-los o disparant-los tot i ser una espècie amenaçada. Aquesta recuperació, però, va fer que alguns experts es preocupessin per les zebres de Grévy, que podien veure’s afectades en ser atacades més sovint pels felins. A l’estudi que han dut a terme, els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘PLOS ONE’, es va fer servir telemetria per satèl·lit per tal de seguir quins eren els moviments dels grups de totes dues espècies. Els resultats, però, van ser esperançadors: tot i que tant les zebres de Grévy com les zebres comunes formen part de la dieta habitual dels lleons, s’alimenten d’elles molt menys que no es pensava, duent una dieta que compren diversos animals més de la regió. De fet, aquesta recerca ha permès saber que les poblacions de zebra de Grévy s’han estabilitzat, pas previ a l’inici del que s’espera que sigui una lenta recuperació.

Les conclusions d’aquest treball, de fet, inclouen una nova aproximació a quines són les principals amenaces a què s’enfronten les zebres de Grévy venen de part d’altres herbívors: d’una banda, el desplaçament dels seus terrenys de pastura a causa de la ramaderia; de l’altra, la competició per aquests mateixos terrenys amb les zebres comunes que, actualment, són 22 vegades més nombroses que les zebres de Grévy.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa