Conèixer el comportament dels animals del Paleozoic, fa entre 540 i 250 milions d’anys, és molt difícil, especialment pel que fa com es relacionaven amb les seves cries. Un nou descobriment, però, el fòssil d’un llangardaix de fa 300 milions d’anys, ha permès saber que ja aleshores hi havia éssers que tenien cura dels seus fills. Aquest animal concret, de moment, és el més antic que s’ha trobat mai que mostra com era un bon pare.
En un article publicat a la revista ‘Nature Ecology & Evolution’, un equip d’investigadors de la Universitat d’Ontario, al Canadà, expliquen la seva troballa: l’esquelet parcial d’un llangardaix que, amb la seva cua, envolta i protegeix una altra criatura de la seva mateixa espècie però més petita, que consideren que és filla seva, en un tipus de comportament molt habitual en els mamífers moderns. Els fòssils van ser trobats al mateix Canadà, a la regió de Nova Escòcia, a l’interior del que probablement era el seu cau. Per la seva posició, el llangardaix sembla que protegia les seves cries molt més enllà del seu naixement i, en aquest cas, continuava fent-ho en el moment de la seva mort.
Tot i que els llangardaixos són rèptils, i no mamífers, aquest llangardaix formava part de la família dels varanòpids, que actualment es troba extingida però que té més relació amb nosaltres que no ens pensem. Quan els animals van començar a pondre ous a terra ferma, els seus camins evolutius es van anar separant cada cop més. Si una de les branques va donar lloc als dinosaures i també als rèptils i aus actuals, una altra, la que incloïa els varanòpids, va acabar evolucionant fins als mamífers, que van conservar aquesta tendència a protegir les cries.