MonPlaneta
Life Climark, un projecte europeu per ajudar els boscos a combatre el canvi climàtic
Roureda del Montseny
Roureda del Montseny | JOSÉ LUÍS ORDOÑEZ

!--akiadsense-->

Al continent europeu, els boscos són una peça indispensable en la lluita contra l’emergència climàtica, ja que suposen un impacte del 13% en termes de la seva mitigació. No obstant, els científics estan determinant que els boscos estan entrant en un procés d’estrès: ja no absorbeixen tant carboni com abans a causa de la seva saturació. Per lluitar contra la saturació dels boscos a l’hora d’absorbir CO2, una gestió forestal intel·ligent dissenyada en termes de multifuncionalitat és bàsica. Primer, per fer que el bosc absorbeixi més carboni. Segon, perquè sigui més sostenible, en el sentit que és capaç de viure consumint menys aigua. Tercer, per promoure i incentivar la biodiversitat. I, finalment, per preparar millor el bosc per reaccionar positivament davant d’un incendi forestal.

Treballs de prevenció d'incendis forestals
Treballs de prevenció d’incendis forestals | Diba

!--akiadsense-->

Aquests objectius, de millora dels boscos catalans perquè siguin més eficients a l’hora de lluitar contra el canvi climàtic, són precisament les línies d’actuació de Life Climark, un partenariat format per institucions de Catalunya i Itàlia que han unit esforços per implementar un projecte mediambiental cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea: Centre de la Propietat Forestal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Consiglio Nazionale delle Richerche, Departament de Territori i Sostenibilitat, Oficina Catalana del Canvi Climàtic i Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agràcia de la Universitat de Lleida. Totes elles treballen en actuacions a Catalunya, i replicades a Itàlia, que posen en pràctica recomanacions científiques per enfortir el paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic.

Life Climark
| Life Climark

!--akiadsense-->

Life Climark treballa per implicar la ciutadania, el sector empresarial i les administracions en l’aplicació de solucions al repte col·lectiu que suposa el canvi climàtic, i posa al seu abast un nou mecanisme voluntari de finançament amb impacte sobre els boscos catalans: els crèdits climàtics. Ja sigui una empresa privada o institució que vulgui invertir comprant-ne o bé una persona propietària d’un terreny forestal que vulgui posar el seu bosc a disposició del projecte.

Life Climark
| Life Climark

!--akiadsense-->

Les seves actuacions, repartides per tot el país, són les següents:

– UP Montmell: Un total de 9,5 ha de pinedes de pi blanc regenerades després d’un incendi forestal. Amb la reducció de la densitat arbòria, incrementem la taxa de fixació de carboni dels arbres en peu. Es realitzarà també una plantació per fixar més carboni i produir pinyons.

– UP la Vall de Rialb: Un total de 11,1 ha de boscos adults de pi roig i pinassa on obtenim productes fusters alhora que millorem la capacitat de fixació de carboni i d’acollida de biodiversitat del bosc i augmentem els recursos hídrics aigües avall.

– UP Aspres: En un total de 21,9 ha combinem treballs en masses adultes i en zones afectades per incendis impactant en el conjunt de SE.

– UP Replans de Berguedà: En 12,4 ha, sobre boscos purs i mixtos regenerats després dels incendis dels 90, incrementem la taxa de fixació de carboni.

– UP Capçaleres del Llobregat: En 8,64 ha de boscos de pi roig, analitzem l’impacte de la gestió forestal en els recursos hídrics alhora que millorem la biodiversitat.

– UP Serres d’Ancosa: En un total de 13,7 ha, amb pinedes de pi blanc i plantacions d’enriquiment, analitzem els tres serveis ecosistèmics: aigua, carboni i biodiversitat. Per completar aquestes actuacions, es faran dues plantacions agroforestals, en altres àmbits als descrits, i es farà el seguiment de plantacions de suro i cirerers efectuades anys enrere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa