MonPlaneta
L’iceberg més gran del món s’encamina a un santuari ecològic i hi podria causar una catàstrofe
  • CA

L’iceberg més gran del món, conegut com a A68a, s’està apropant perillosament a l’illa de Geòrgia del Sud, un territori proper a l’Antàrtida sota domini britànic que és un santuari per a grans poblacions de pingüins i foques que s’ha treballat molt per mantenir. L’enorme massa de glaç és aproximadament igual de gran que aquesta illa de l’Antàntic Sud i, si arribés a xocar-hi i s’hi enganxés, seria una amenaça molt greu per a aquests animals, ja que podria interposar-seen els camins que fan servir per anar a buscar menjar i, així, impedir que s’alimentin bé i que alimentin les seves cries. Això, és clar, sense comptar tota la vida submarina que podria ser esclafada simplement per l’arribada de l’iceberg. Una catàstrofe ecològica que podria ser encara pitjor ja que, si l’A68a quedés encallat a Geòrgia del Sud, podria ser-hi durant uns 10 anys abans no es desfés prou com per deixar de suposar un problema.

Normalment, els icebergs segueixen les corrents marines fins que la seva base queda encallada a la plataforma continental on hi ha l’illa, que és molt a prop de l’anomenat “camí dels icebergs” i des d’on, habitualment, es poden veure grans masses de gel desfent-se lentament. En el cas d’A68a, ha estat transitant aquest camí des que es va separar de l’Antàrtida a mitjans de 2017 i, en aquests moments, és a uns centenars de quilòmetres de l’illa. Tot i la seva enorme superfície (4.200 km quadrats) i el seu pes, que es compte en milions de tones, aquest iceberg és especialment prim, probablement menys de 200 metres, i per tant podria encallar pràcticament davant la costa de l’illa si no ho fa, directament, damunt seu. Això tindria efectes devastadors per als caçadors com els pingüins i les foques, que s’haurien de desviar molt per anar a buscar menjar i això podria causar la mort de les seves cries. De fet, no seria el primer cop que passa: quan l’iceberg A38 es va encallar a l’illa el 2004, centenars de cries de pingüí i de foca van morir a les platges de Geòrgia del Sud.

Tot i que alguns efectes de l’arribada de l’iceberg no serien tan negatius -la pols que duen fertilitza el llit marí, enviant nutrients per tota la cadena alimentària-, un equip de científics britànics l’està seguint molt atentament. Sembla que A68a duu rumb directe a Geòrgia del Sud però encara podria no encallar-se, ja que els corrents marins fan un gir curiós al sud de l’illa que podria desviar l’iceberg. Si ho fes, i passés de llarg, començaria a trencar-se al cap de poc i, a mesura que anés més al nord i les temperatures pugessin, desapareixeria cada cop més ràpidament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa