MonPlaneta
L’iceberg més gran del món continua movent-se
La glacera de Thwaites | NASA / OIB / Jeremy Harbeck

L’iceberg A68, el més gran que existeix actualment, es va trencar fa dos anys de la plataforma Larsen C de l’Antàrtida i, des d’aleshores, havia estat girant sobre ell mateix a les aigües del mar de Weddell i, durant un temps, semblava que havia quedat encallat en una zona de poca profunditat. Ara, però, s’ha començat a desplaçar cap al nord seguint la costa de la península Antàrtica.

Tot i tenir una llargada de 160 quilòmetres i una massa que es calcula en, aproximadament, un bilió de tones, els moviments d’aquest iceberg gegantí semblen extraordinàriament àgils. Després d’un any gairebé enganxat a la barrera de gel d’on es va trencar el juliol de 2017, a mitjans de 2018 l’iceberg va ser atrapat per un corrent oceànic que gira en el sentit de les agulles del rellotge i que va ser responsable que una massa de gel tan gran fos capaç de fer un gir de 270º alhora que es desplaçava 250 quilòmetres cap al nord, com mostra aquest vídeo elaborat per la cadena britànica BBC.

El moviment d’A68 ha estat seguit gràcies a dos satèl·lits europeus Sentinel-1 equipats amb sensors que veuen la superfície de la Terra independentment de les condicions atmosfèriques i de llum, com és el cas de l’Antàrtida que, en ple hivern austral, està en una foscor gairebé permanent. S’espera que, en algun moment, A68 acabi separant-se del Corrent Circumpolar Antàrtic i vagi a parar a l’Atlàntic Sud, seguint un camí que es coneix com “l’avinguda dels icebergs”, el camí, marcat pels vents i el corrent d’aigua que, ja al 1916, l’explorador britànic Ernest Shackleton va fer servir per a la seva famosa fugida de l’Antàrtida, on ell i el seu equip havien quedat atrapats després que el seu vaixell, l’Endurance, hagués estat esclafat pel gel marí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa