MonPlaneta
L’exposició a pols desèrtica augmenta un 2% el risc de mort cardiovascular
  • CA

L’exposició a la pols de desert està associada a un augment del 2% en el risc de mort cardiovascular durant el mateix dia que es produeix la inhalació, segons s’extreu d’un estudi realitzat per investigadors canaris. Es tracta d’una investigació duta a terme per un equip multidisciplinari de cardiòlegs, bioquímics i físics de l’atmosfera. En concret, els responsables de la descoberta han advertit que a escala global, hi ha una clara associació entre l’exposició a la pols desèrtica i la mortalitat cardiovascular.

D’aquesta manera, un augment de 10 micrograms per metre cúbic d’aire a la concentració de pols desèrtic en l’aire ambient, està associat a aquest percentatge de mortalitat per malaltia cardiovascular. Els resultats d’aquest estudi, basat per primera vegada en una revisió sistemàtica i metanàlisi, ajudarien a més a alertar la població més sensible a prendre les mesures apropiades durant els episodis de pols de desert, i en el mateix es van incloure estudis realitzats a Àsia, Europa, Orient Mitjà i Nord d’Àfrica.

Segons han assenyalat els responsables de la investigació, aquesta primera metanàlisi proporciona evidències dels efectes de la pols de desert sobre la salut cardiovascular i els experts conclouen que la pols desèrtica augmenta també el risc de mort cardiovascular un dia i dos després de l’exposició, encara que l’efecte és menor.

Per la seva banda, en els últims anys, la comunitat científica s’ha interessat pels possibles efectes sobre la salut lligats a la inhalació de la pols desèrtica respirable i estudis epidemiològics previs han observat augments en la morbiditat i mortalitat durant episodis de pols desèrtic al sud d’Europa i Àsia.

La potència estadística en els estudis de sèries temporals que analitzen la influència de la pols desèrtica sobre efectes de la salut és un problema molt habitual i infravalorat, per això aquests investigadors van decidir realitzar el present estudi mitjançant una revisió sistemàtica i metanàlisi per demostrar la influència de la pols desèrtica en els problemes cardiovasculars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa