MonPlaneta
L’exposició ‘Som Natura’ convida els ciutadans a actuar per conservar la biodiversitat
Jardí Botànic Històric de Barcelona. | Cedida

!--akiadsense-->

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona presenta durant aquest any 2019 l’exposició ‘Som Natura’, amb l’objectiu de convidar els ciutadans a actuar per conservar la biodiversitat. “Pretenem que les persones que vinguin surtin emocionades, sorpreses i amb ganes de fer coses”, ha dit la directora del museu, Anna Omedes. ‘Som Natura’, que es podrà veure fins al 10 de novembre, utilitza el suport audiovisual per immergir els assistents en la bellesa de la natura. L’exposició se centra en la biodiversitat catalana, amb una gran riquesa d’espècies, ecosistemes i paisatges però que actualment viu una situació crítica. “Volem que la gent surti pensant en positiu, tenint present que ens hi juguem la supervivència de l’espècie i del conjunt de la Terra”, ha expressat l’assessor científic de l’exposició, Carles Castell.

L’exposició, coproduïda amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, apel·la a les sensacions i emocions, per tal d’activar canvis d’hàbits en les persones. “Tal com diuen alguns estudis, estem convençuts que la manera de promoure que les persones actuïn és apuntant a l’hemisferi dret del cervell, que és el de les emocions”, ha explicat Castell. Com reflecteix el nom de l’exposició, una de les idees és que els humans també són natura i depenen del conjunt d’aquesta, sense possibilitat de deslligar-se’n. “A través d’aquest coneixement i informació plantegem que cal actuar sense més demora”, subratlla Castell. El Museu de Ciències Naturals de Barcelona convida els visitants a un espai únic, un bosc sense parets. En aquesta ocasió, es tracta d’un bosc audiovisual format per 18 projeccions de curta durada, que sumen un total d’una hora. Els textos són mínims i concisos, perquè s’entengui el missatge, i sempre en to positiu. “Volem que les persones se sentin interpel·lades, però no culpabilitzades, i que no es quedin aturades pensant que ja està tot perdut”, ha explicat Castell.

Exemplar de cadernera | Toni Llobet

!--akiadsense-->

La biodiversitat a Catalunya, un tresor i una responsabilitat

La riquesa de diversitat biològica de Catalunya és inqüestionable, ja que tots els hàbitats d’Europa hi estan presents: aiguamolls litorals, alta muntanya alpina, boscos atlàntics i mediterranis, cingleres, sòls calcaris i silicis, brolles, etc. “Catalunya no té grans superfícies, però quasi no hi ha cap país a Europa que tingui tanta diversitat d’hàbitats i d’espècies”, ha subratllat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles. En efecte, a molt pocs llocs d’Europa un ornitòleg pot veure més de 200 espècies d’ocells en 24 hores, mentre que “a Catalunya això es pot fer”, ha assegurat Miralles, que ha afegit que La Garrotxa té més biodiversitat que tot el Regne Unit. Tot i això, Miralles ha remarcat que molt sovint els catalans no són conscients que aquí hi ha un tresor i també una responsabilitat.

En els darrers 25 anys, Catalunya ha passat de tenir tres parcs naturals, a tenir protegit el 32% del territori. Pel que fa a certes espècies emblemàtiques, la població ha crescut. “Per exemple, l’os dels Pirineus abans estava extingit, mentre que ara hi ha una població de 40 exemplars, que està creixent”, ha assenyalat Miralles.

Un exemplar de tortuga mediterrània | Departament de Territori i Sostenibilitat

La diversitat biològica en risc

Malgrat que Catalunya pugui presumir de biodiversitat i d’algunes dades positives, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural afirma que la situació és dolenta, fet que demostra l’Informe quinquennal sobre l’estat del medi ambient a Catalunya, presentat l’any passat. Una de les dades més demolidores és que el volum de les poblacions de 258 espècies de vertebrats, de les quals se n’ha fet un seguiment especial, ha caigut un 25% els darrers 15 anys. “Els insectes, els invertebrats, allò sustenta totes les cadenes i la biodiversitat amb majúscula a tots els nivells no va bé i està caient”, expressa Miralles, que considera que cal “que aquesta preocupació estigui a la societat i al centre”.

Miralles ha explicat que la major part de coses essencials d’aquest món i dels serveis ecosistèmics depenen de si hi ha diversitat biològica. “Estem davant una política molt important, un gran repte de la humanitat, però sovint és la que més oblidada de les polítiques ambientals”, ha criticat Miralles. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural creu que, perquè es facin polítiques i hi hagi més pressupost en aquest àmbit, la implicació ciutadana és clau. “Aquesta exposició és una part visible de tot això i una manera de buscar complicitats a la societat”, ha dit Miralles.

Exemplar de trenca, l’ocell estepari més amenaçat a la península Ibèrica | Daniel Bastaja (CC)

!--akiadsense-->

Una exposició que crida a l’acció ciutadana

‘Som Natura’ està adreçada a tots els públics i intenta transmetre un relat que a vegades no arriba: l’extrema importància de la natura i la necessitat que la gent reaccioni. “Volem que passin coses, que hi hagi canvis i que aquests vagin creixent com un bola de neu”, ha emfatitzat Carles Castell. “Aquesta exposició ens recordarà durant tot l’any que tenim entre mans una cosa importantíssima”, ha afegit Miralles.

A més de l’exposició, també s’està preparant un llibre en què participen 30 reconeguts científics i pensadors. El volum, que serà presentat el 30 de maig, Dia de la Biodiversitat, ofereix més dades i conté tota la informació que no és a l’exposició.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa