MonPlaneta
L’expansió desordenada de les energies solar i eòlica pot generar danys irreparables a la biodiversitat
  • CA

L’actual procés accelerat i desordenat d’expansió de les energies solar i eòlica pot acabar generant danys irreversibles sobre la biodiversitat espanyola, segons publica una carta publicada a la revista Science per un grup d’experts en conservació, entre els quals hi figuren els professors Joan Real i Santi Mañosa, de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio).

Les energies renovables són necessàries però la seva coexistència amb la biodiversitat requereix una planificació ambiciosa i bones pràctiques en els processos d’avaluació ambiental. Els vint-i-tres científics experts que han signat el document expressen el seu suport a les energies renovables, però advoquen per un procés de transició energètica més planificat i basat en el coneixement tècnic i científic contrastat de manera independent, que eviti pràctiques perjudicials per la biodiversitat –per exemple, el fraccionament de projectes- que solen ser habituals. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per experts de l’EBD-CSIC, juntament amb investigadors de catorze universitats i centres de recerca de tot l’Estat, entre els que hi ha la Universitat de Barcelona.

També defensen un major compromís amb les polítiques energètiques més distribuïdes i descentralitzades -amb eficiència, gestió de la demanda, estalvi d’energia, autoconsum i la millora del rendiment energètic dels edificis- que reduirien els impactes ambientals directes sobre la biodiversitat. Si no s’aborden de manera immediata els múltiples problemes associats a la implementació de les energies renovables, la transició energètica podria ser recordada per posar en perill alguns dels valors naturals únics d’aquest país, alerten els experts.

L’actual expansió d’energies renovables del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) suposa l’ocupació de centenars de milers d’hectàrees amb plantes solars i eòliques. Segons els experts, els nous projectes afectaran sòls barats –en especial, àrees agrícoles marginals ocupades per cereal extensiu de secà o àrees de mitjana muntanya- però de gran valor ecològic. El document alerta que l’impacte ecològic de parcs eòlics mal planificats i construïts en àrees on hi ha aus planejadores o estepàries podria comportar la mort de milers d’exemplars i posar en risc les poblacions i els hàbitats d’espècies greument amenaçades a l’actualitat. «No és comprensible que el desenvolupament de les energies renovables es faci a costa de la conservació de la biodiversitat. La conservació de les espècies i dels hàbitats és tan important per al futur de la humanitat com ho és la lluita contra el canvi climàtic. Tots dos reptes van del bracet i cap dels dos podrà aconseguir-se deixant l’altre de banda», comenten els professors Santi Mañosa i Joan Real, membres del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB.

Els autors de la carta exposen que els sistemes que s’estan emprant per reduir la mortalitat d’ocells i de ratpenats en els parc eòlics s’han demostrat, fins ara, poc efectius o difícils d’implementar. Per això opinen que és essencial una bona planificació, que eviti ubicar els equipaments eòlics i fotovoltaics en àrees o hàbitats d’alt interès per la biodiversitat. El document signat insta les administracions estatal i autonòmiques -responsables de gestió del territori i de la biodiversitat- a prendre consciència dels enormes problemes de conservació que es poden derivar d’una gestió inadequada de les energies considerades verdes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa