MonPlaneta
L’expansió desordenada de les energies solar i eòlica pot generar danys irreparables a la biodiversitat

L’actual procés accelerat i desordenat d’expansió de les energies solar i eòlica pot acabar generant danys irreversibles sobre la biodiversitat espanyola, segons publica una carta publicada a la revista Science per un grup d’experts en conservació, entre els quals hi figuren els professors Joan Real i Santi Mañosa, de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio).

Molins de vent del parc eòlic de la Serra del Tallat, al límit entre Tarragona i Lleida. ACN
Molins de vent del parc eòlic de la Serra del Tallat, al límit entre Tarragona i Lleida | ACN

!--akiadsense-->

Les energies renovables són necessàries però la seva coexistència amb la biodiversitat requereix una planificació ambiciosa i bones pràctiques en els processos d’avaluació ambiental. Els vint-i-tres científics experts que han signat el document expressen el seu suport a les energies renovables, però advoquen per un procés de transició energètica més planificat i basat en el coneixement tècnic i científic contrastat de manera independent, que eviti pràctiques perjudicials per la biodiversitat –per exemple, el fraccionament de projectes- que solen ser habituals. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per experts de l’EBD-CSIC, juntament amb investigadors de catorze universitats i centres de recerca de tot l’Estat, entre els que hi ha la Universitat de Barcelona.

El parc solar de Flix
El parc solar de Flix | ACN

!--akiadsense-->

També defensen un major compromís amb les polítiques energètiques més distribuïdes i descentralitzades -amb eficiència, gestió de la demanda, estalvi d’energia, autoconsum i la millora del rendiment energètic dels edificis- que reduirien els impactes ambientals directes sobre la biodiversitat. Si no s’aborden de manera immediata els múltiples problemes associats a la implementació de les energies renovables, la transició energètica podria ser recordada per posar en perill alguns dels valors naturals únics d’aquest país, alerten els experts.

Aerogeneradors a la Terra Alta
Aerogeneradors a la Terra Alta | ACN

!--akiadsense-->

L’actual expansió d’energies renovables del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) suposa l’ocupació de centenars de milers d’hectàrees amb plantes solars i eòliques. Segons els experts, els nous projectes afectaran sòls barats –en especial, àrees agrícoles marginals ocupades per cereal extensiu de secà o àrees de mitjana muntanya- però de gran valor ecològic. El document alerta que l’impacte ecològic de parcs eòlics mal planificats i construïts en àrees on hi ha aus planejadores o estepàries podria comportar la mort de milers d’exemplars i posar en risc les poblacions i els hàbitats d’espècies greument amenaçades a l’actualitat. «No és comprensible que el desenvolupament de les energies renovables es faci a costa de la conservació de la biodiversitat. La conservació de les espècies i dels hàbitats és tan important per al futur de la humanitat com ho és la lluita contra el canvi climàtic. Tots dos reptes van del bracet i cap dels dos podrà aconseguir-se deixant l’altre de banda», comenten els professors Santi Mañosa i Joan Real, membres del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB.

Plaques solars
Plaques solars | ACN

!--akiadsense-->

Els autors de la carta exposen que els sistemes que s’estan emprant per reduir la mortalitat d’ocells i de ratpenats en els parc eòlics s’han demostrat, fins ara, poc efectius o difícils d’implementar. Per això opinen que és essencial una bona planificació, que eviti ubicar els equipaments eòlics i fotovoltaics en àrees o hàbitats d’alt interès per la biodiversitat. El document signat insta les administracions estatal i autonòmiques -responsables de gestió del territori i de la biodiversitat- a prendre consciència dels enormes problemes de conservació que es poden derivar d’una gestió inadequada de les energies considerades verdes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa