MonPlaneta
L’evolució en temps real d’una alga unicel·lular fins a ser un organisme pluricel·lular
  • CA
L’evolució de les algues observada en temps real | Science Advances / Universitat de Montana / Institut George de Tecnologia

Un dels moments més importants de l’evolució de la vida al nostre planeta va ser quan els organismes unicel·lulars van evolucionar a organismes compostos de més d’una cèl·lula, més complexos. La manera exacta com es va produir, però, es desconeix… o es desconeixia. En un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’, un equip d’investigadors de l’Institut George de Tecnologia i de la Universitat de Montana, als Estats Units, expliquen com han aconseguit veure aquest salt evolutiu en temps real, davant dels seus nassos i en un període de temps extraordinàriament curt: menys d’un any.

Aquest experiment espectacular, que mirava d’esbrinar què va empènyer els organismes unicel·lulars a evolucionar i fer-se més complexos, va aconseguir fer-ho en només 50 setmanes. Una de les teories era que aquest canvi tan important s’havia produit com a resposta a la depredació, i això és justament el que van posar a prova. En un entorn on hi havia algues unicel·lulars, els científics van introduir un depredador unicel·lular, un parameci, i van esperar a veure què passava. Al cap de poc menys d’un any, dues de les cinc poblacions experimentals amb què treballaven havien evolucionat i s’havien convertit en organismes pluricel·lulars. Tot i que en termes humans aquest període de temps és molt curt, en una alga com la que es va fer servir en l’estudi això suposen 750 generacions, una evolució que, tot i això, continua sent sorprenentment ràpida tenint en compte l’abast del canvi.

A més d’haver pogut observar un procés tan increïble, aquesta reaccio de les algues a la depredació podria indicar que, efectivament, la supervivència va tenir un paper molt important en un dels salts més crucials del desenvolupament de la vida al nostre planeta. De fet, els organismes multicel·lulars resultants d’aquest experiment van resultar ser molt diferents entre ells, com hauria passat en un procés d’evolució natural. El número i la mida de les cèl·lules dels organismes resultants es va tornar molt variable, tal com hauria passat en una evolució natural.

En aquesta llista de reproducció, es pot veure com van anar evolucionant les algues al llarg de les setmanes posteriors a la introducció del depredador:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa