MonPlaneta
L’Estat francès, condemnat per inacció climàtica
  • CA

Els jutges han valorat així si existia cap vincle entre el mal mediambiental i el fracàs a l’hora d’introduir polítiques per a combatre el canvi climàtic, segons segons es desprèn del comunicat emès per la cort. Així, han decidit que l’Estat hauria de ser considerat “responsable” almenys de part del mal provocat. El tribunal té ara dos mesos per a decidir quines mesures prendre, si bé el Govern podria recórrer la decisió.

La fallada s’ha produït després que un grup de diverses ONG, entre elles Notre Affaire a Tous, la Fundació Nicolás Hulot per la Naturalesa i la Humanitat, Greenpeace França i Oxfam França, presentessin una demanda en 2019 contra el Govern francès en el marc de la campanya anomenada ‘El cas del segle’. Per als activistes es tracta d’una sentència “històrica” en el marc de la lluita contra l’escalfament global.

“Els jutges han reconegut la falta d’acció per part de l’Estat en assumptes relacionats amb el canvi climàtic és il·legal”, han assenyalat les ONG en un comunicat abans de sostenir que ara el Govern es troba davant una pressió sense precedents per a prendre mesures sobre aquest tema. Així, han posat l’accent que el tribunal “deu ara decidir si ordena o no al Govern que prengui mesures per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i compleixi amb els seus compromisos en matèria climàtica”.

Onada de litigis climàtics

França és el primer de diversos països que hauran d’enfrontar davant dels tribunals la seva manca d’actuació sobre la crisi climàtica. Les ONG i entitats ecologistes que han iniciat processos legals als Estats Units, Canada, Alemanya, Bèlgica, Irlanda o Nova Zelanda sostenen que la falta d’acció contra el canvi climàtic és una vulneració dels drets humans, per les generacions actuals i futures.

L’Estat espanyol també es troba immers en un litigi climàtic iniciat per Ecologistes en Acció, Greenpreace i Oxfam Intermon. El procés judicial contra el Govern d’Espanya va començar el setembre de 2020 amb la presentació i posterior admissió a tràmit del recurs contenciós administratiu per la Sala Tercera del Tribunal Suprem, segons recorda Greenpeace en un comunicat on celebra la sentència gal·la. “La sentència francesa envia un missatge molt clar al Govern d’Espanya i a la resta de Governs europeus: la inacció davant el canvi climàtic és il·legal”, assegura Lorena Ruiz-Huerta, advocada de les tres organitzacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa