MonPlaneta
Les dones tenen clar que no hi haurà desenvolupament si no és sostenible
  • CA

En concret, una visió més pragmàtica, l’orientació al llarg termini, unida a una priorització d’actuacions en el curt termini, la determinació, la recerca constant de noves vies de col·laboració, la preocupació per a les persones i l’empatia, són algunes de les qualitats que caracteritzen les dones en el seu lideratge per a l’acció pel clima i algunes de les conclusions a les que es va arribar a la taula rodona que s’ha fet en el marc de la semana de la Innovate4Climate

Paper transformador

Les directives participants –dels àmbits privat, públic i institucional, tant a nivell local com internacional– van acudir a la crida de Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, i de M. Luz Castilla, sòcia responsable de Sostenibilitat i Canvi Climàtic de PwC, per parlar sobre lideratge i apoderament femení en relació amb el canvi climàtic. Les assistents van compartir punts de vista sobre com el lideratge pot contribuir des d’una perspectiva social, política i empresarial, i quins són els elements clau per a la consecució de l’Acord de París.

En aquest sentit, van incidir en la necessitat d’una major implicació i coordinació del món empresarial i dels governs per aconseguir els objectius de l’acord parisenc. Com van recordar, en aquest procés, el paper transformador que les dones exerceixen en tota negociació s’ha d’enfortir, proporcionant-los recursos i donant-los veu, i assegurant-se que són part del procés de presa de decisions en l’acció pel clima. Així mateix, van apuntar que les dones han comprès que no hi haurà desenvolupament si aquest no és climàticament compatible.

Perspectiva de gènere i equitat

Durant la taula rodona es va recordar que la lluita contra el canvi climàtic implica noves activitats on els rols de gènere no estan prefixats i obre noves vies per al posicionament de les dones. Precisament, aquest acord inclou referències a accions amb una perspectiva de gènere i equitat, relatives no només a activitats sobre el terreny, sinó també en entorns institucionals i òrgans de presa de decisions. Això representa un canvi important i un senyal clar perquè es percebi com un component essencial per aconseguir un desenvolupament realment sostenible.

Dones i nenes es troben en primera línia i solen ser les persones més afectades, en comparació amb homes i nens, per la pobresa, el canvi climàtic, la inseguretat alimentària, la manca d’atenció sanitària i les crisis econòmiques mundials. Les aportacions de les dones i el seu lideratge són fonamentals per a una veritable transformació.

En la trobada han participat organitzacions internacionals com el Banc Mundial, l’IDDRI -Institut du Développement Durable et de Relacions Internationales-, la IETA -International Emissions Trading Association, el Global Green Growth Institute-, o el Ministeri de Medi Ambient i Canvi Climàtic d’Ontario, així com altres organitzacions i institucions com Abertis, Acciona Energia, Aigües de Barcelona-Suez, el Banc Sabadell, CaixaBank, Coca-Cola Iberian Partners, Danone Iberia, Enagás, Quirónsalud, Saica, Coop4equality, la Fundació Empresa & Clima i la CEOE.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa