MonPlaneta
Les abelles necessiten paisatges mosaic per sobreviure, incloent els agrícoles
  • CA

Amb motiu del Dia Internacional de les Abelles, que se celebra aquest dijous, 20 de maig, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha reunit quatre experts en la matèria al Jardí Botànic de Barcelona, amb l’exposició “Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc” de fons, que han aportat diferents visions sobre aquests artròpodes en perill, que cal protegir per garantir l’alimentació, la biodiversitat i els ecosistemes del planeta. Les poblacions d’abelles s’han reduït un 50% arreu del món durant les darreres dècades, i continuen amb una tendència a la baixa. Joan Pino, director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i doctor en Biologia, adverteix que la falta de pol·linitzadors tindrà greus conseqüències per als ecosistemes locals, la biodiversitat i l’alimentació de tot el planeta.

Una abella reina -amb la marca groga- envoltada d'obreres | Pixabay
Una abella reina -amb la marca groga- envoltada d’obreres | Pixabay

Molts dels cultius agrícoles depenen dels pol·linitzadors. Entre ells juguen un paper especialment destacat les abelles per la seva enorme capacitat de transportar pol·len. No totes les abelles elaboren mel, però totes elles són essencials perquè faciliten la producció de molts aliments. Tant les solitàries com les de la mel pertanyen a la mateixa família i coexisteixen des de fa milers d’anys. Ambdues són necessàries per la seva tasca pol·linitzadora. Ernest Mas, agricultor ecològic i director tècnic de Verdcamp Fruits, explica que sense elles, la fruita i la verdura ens costarien el doble i serien molt menys nutritives. La lluita contra una plaga va portar la seva empresa a crear ambients favorables per a la flora i la fauna auxiliars, els millors aliats per al control de plagues. A més, algunes d’elles, l’apis mellifera, són productores no només de mel, sinó d’altres superaliments saludables i energètics, com són el pol·len, la gelea reial i el pròpolis. Els apicultors vetllen pel seu benestar i la seva supervivència, afirma Joan Maria Llorens, cap de la sectorial d’Apicultura de JARC, i afegeix, “agricultors i apicultors hem d’anar de la mà, perquè ens ajudem mútuament”.

Activistes de Greenpeace amb abelles mortes llençades davant del Ministeri d'Agricultura espanyol durant una acció de protesta. | Greenpeace
Activistes de Greenpeace amb abelles mortes llençades davant del Ministeri d’Agricultura espanyol durant una acció de protesta | Greenpeace

Per preservar els pol·linitzadors, i les abelles en particular, necessitem paisatges mosaic. Això significa, segons explica Berta Caballero, conservadora d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que hi ha d’haver varietat de cultiu i marges ben preservats amb males herbes que els serveixi com a aliment, així com que disposin de llocs on fer els seus nius. Caballero posa l’accent també en la importància dels cultius i l’agricultura i tem que l’especulació del sòl agrícola, a causa de la implantació de parcs d’energies renovables, torni a comportar pèrdua de terres de cultius, com ja va succeir amb la bombolla immobiliària.

Els testimonis d’aquests quatre experts es poden veure al vídeo que l’organització ha produït, gràcies a la col·laboració de La Casa de la Mel, Verdcamp Fruits, Creaf, Excelencia Severo Ochoa, el Jardí Botànic – Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el DARP, entitats apícoles, UP i la FCAC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa