MonPlaneta
L’energia verda, una tria a l’abast de tots

Endollar un aparell o prémer un interruptor i que tot plegat funcioni són hàbits tan integrats al nostre dia a dia que no ens sorprenen. Com arriba a casa nostra, aquesta electricitat? Què passa des de la seva generació fins que s’encén el llum? I el que és encara més important, com ens podem assegurar que aquest gest tan senzill tingui un impacte mínim tant per al planeta com per a la nostra butxaca? És senzill, amb energia verda, aquella que prové de fonts d’energia natural, no contaminants i renovables, com les que ofereix BonpreuEsclat Energia: el vent, el sol, l’aigua o la geotèrmia. L’any 2050, Catalunya i el món s’han posat com a objectiu aconseguir que tota l’energia provingui de fonts sostenibles, però ara mateix no tota ho és.

Una decisió important

Afortunadament, podem decidir el tipus d’energia que volem pagar i estar tranquils sabent que si comprem energia neta, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència expedeix certificats de garantia d’origen que asseguren que, per exemple, l’energia que BonpreuEsclat Energia compra al llarg de l’any és 100% renovable. Si volem, també podem fer que casa nostra sigui autosuficient des del punt de vista energètic, instal·lant plaques solars. I si tenim excedents d’energia en l’autoconsum, torna a la xarxa general i se’ns compensa amb uns ingressos extres. Entendre com arriba l’energia elèctrica a casa ens ajuda a ser més conscients del tipus d’energia que volem contractar, fer-ne un ús responsable i fomentar l’estalvi energètic per contribuir al desenvolupament sostenible de la nostra terra. D’on prové, però, tota aquesta energia?

L’energia del vent:

Els catalans hem utilitzat la força del vent des de per fer girar molins i moldre gra o per empènyer les veles d’un vaixell mercant des de fa molts segles. Avui en dia, els molins de tres hèlixs i els aerogeneradors ens permeten aprofitar la força del vent per obtenir electricitat, que arriba a casa a través de cables subterranis, terrestres i marins. Sabies que per generar energia eòlica només són útils els corrents de vent horitzontals amb velocitats superiors a 11 km/h i inferiors a 90 km/h?

Molins de vent  | twicepix
Molins de vent | twicepix
L’energia del sol:

Som una terra amb molta energia i, per sort, amb molta llum solar. Actualment a Catalunya l’energia solar representa només el 0,9% del total, de manera que el potencial per créixer és enorme. De fet, cada hora que passa a la superfície de la Terra, el sol genera prou energia per abastir el món durant tot un any. Per convertir aquesta energia en electricitat són necessàries les plaques fotovoltaiques, que gràcies a les cèl·lules fotoelèctriques absorbeixen l’energia i la transformen en electricitat.

Plaques solars al sostre d'un magatzem logístic de Bon Preu  | ACN
Plaques solars al sostre d’un magatzem logístic de Bon Preu | ACN

L’energia de l’aigua:

Les centrals hidroelèctriques arriben a Catalunya el 1911 aprofitant l’aigua dels rius i estanys del Pirineu, i es converteixen en el motor de la indústria del país. Fins al 1940 es construeixen 12 centrals hidroelèctriques, que suposen la transformació del territori amb la millora de les comunicacions, un augment demogràfic i l’aparició de noves oportunitats de negoci. L’aigua retinguda que aprofita els desnivells d’alçada per girar hèlixs de turbines hidràuliques, es converteix en energia que avui dia representa el 12,4% de la producció d’energia elèctrica a Catalunya.

La presa de Mequinensa desembassant  | ACN
La presa de Mequinensa desembassant | ACN

La geotèrmia:

Aprofitar la calor interna de la terra és possible. Aquesta font inesgotable d’energia, que no necessita manteniment, no fa soroll i té un impacte visual mínim es classifica en funció de la seva temperatura –alta, mitja, baixa i molt baixa–. A casa podem aprofitar la de molt baixa temperatura per la calefacció o per produir aigua calenta sanitària. A Catalunya, el 2020, ja hi havia més de 660 instal·lacions geotèrmiques superficials.

Central d'energia geotèrmica  | Pixabay
Central d’energia geotèrmica | Pixabay

El transport i la distribució: dos reptes de futur

Alguns dels reptes per a assolir un model energètic 100% verd són l’emmagatzematge, el transport i la distribució. Encara no es poden emmagatzemar grans quantitats d’energia elèctrica, però s’estan desenvolupant sistemes per aconseguir-ho. De moment, independentment del tipus d’energia que es tracti, s’ha de produir constantment per atendre les nostres necessitats i transportar-la des de les centrals que la produeixen, abocant-la a una xarxa complexa i extensa, per després distribuir-la entre els consumidors. L’energia verda es bolca a la xarxa de transport i la distribuïdora ens fa arribar l’energia a casa. Però nosaltres… a qui comprem l’energia? La comercialitzadora com és el cas de BonpreuEsclat Energia, és qui la ven pel consum domèstic i la cobra al client final. Per tenir electricitat a casa, necessitem un contracte amb la comercialitzadora i fer els tràmits d’alta de la llum. A partir d’aquí els comptadors elèctrics que tenim instal·lats a casa porten el compte de la nostra despesa en electricitat. Actualment la majoria de comptadors són intel·ligents, recullen les dades exactes del consum per hores i les envien automàticament a l’empresa. Així ens estalviem la visita d’un tècnic a casa per fer la lectura del comptador, ens permet veure el tipus de tarifa que més ens convé segons el consum horari, i alhora podem modificar la potència per internet, altes i baixes o canvis de tarifes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa