MonPlaneta
L’energia del cor pot servir per alimentar dispositius mèdics implantats
Operació quirúrgica de canvi de la bateria d’un marcapassos | Pxhere

El moviment del cor és tan potent que es pot fer servir per carregar les bateries de dispositius mèdics implantats, segons afirma un nou estudi. Gràcies a un aparell de la mida d’una moneda, el moviment del cor, utilitzat com a font d’energia, podria estalviar a milions de persones que duen marcapassos o desfibril·ladors, entre altres, haver de passar pel quiròfan cada cert temps per canviar les bateries dels seus implants, operacions susceptibles de tenir complicacions i infeccions. El treball, desenvolupat per científics de la Universitat de Dartmouth, als Estats Units, ha estat publicat a la revista ‘Advanced Materials Technologies’.

Els investigadors volien resoldre el problema essencial en qualsevol implant biomèdic: aconseguir una forma d’obtenir energia que permeti que l’aparell continuï funcionant durant tota la vida del pacient, sense que sigui necessari canviar-ne les bateries i sense que, a més, aquesta obtenció d’energia tingui cap efecte en les funcions biològiques normals. Així doncs, la solució havia de ser alhora biocompatible, lleugera i poc invasiva, que s’integrés al mateix implant però que fos escalable per adaptar-lo als aparells que es desenvolupin en el futur. Així, la proposta dels científics és modificar els marcapassos i desfibril·ladors perquè absobreixin l’energia cinètica del cor a través del cable que els connecta, convertint-la en electricitat que carregui contínuament les seves bateries. El material triat és un polímer piezoelètric anomenat PVDF que, quan pren forma d’estructura porosa, pot convertir el moviment més lleuger en electricitat. El mateix mòdul, a més, pot servir com a sensor per recollir dades i poder controlar en temps real l’estat dels pacients.

L’estudi, que comptava amb recursos públics per a cinc anys, ha aconseguit aquests resultats durant el tercer, i ara en tindrà dos més per acabar el procés preclínic i aconseguir el permisos necessaris per comercialitzar marcapassos i desfibril·ladors de càrrega autònoma, a més d’inversors interessats a fabricar-los en sèrie i vendre’ls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa