MonPlaneta
L’autogeneració fotovoltaica supera els 55 MW i les 4.400 instal·lacions a Catalunya
Plaques solars
Plaques solars | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

L’autogeneració a partir d’energia fotovoltaica ha arribat a 4.474 instal·lacions, amb un total de 55,85 MW de potència. La instal·lació d’aquest tipus de sistemes ha crescut de manera “molt significativa” a partir de 2019, en què cada trimestre s’han posat en marxa un 52% més d’equips d’autogeneració que en el trimestre anterior, segons dades de l’Observatori de l’autoconsum a Catalunya. Entre abril i juny d’aquest any, s’han registrat 1.457 noves instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, amb una potència total de 12,06 MW. Sant Cugat del Vallès és el municipi amb més instal·lacions d’autoconsum, 380, mentre que Barcelona és on hi ha més potència instal·lada, 3,9 MW.

El municipi amb una penetració més gran de l’autoconsum entre la població és Santa Eulàlia de Ronçana, amb 12 instal·lacions per cada 1.000 habitants. A aquest el segueixen Tiana i Alella, amb una ràtio de 8 i 7,8 instal·lacions, respectivament. Els espais d’autogeneració tenen més penetració en els municipis amb més habitatges unifamiliars. Aquesta correlació millora quan s’afegeix la variable de la renda familiar disponible bruta per habitant. A Catalunya, la majoria d’instal·lacions corresponen a l’àmbit domèstic. De fet, un 73% tenen una potència igual o inferior a 5 kW, mentre que només el 7,2% correspon a grans instal·lacions per sobre de 25 kW, associades al sector industrial o de serveis.

Amb l’objectiu de facilitar la instal·lació dels equips d’autogeneració domèstics, l’Institut Català d’Energia ha posat en marxa un cercador que permet als ciutadans conèixer quines bonificacions tenen les ordenances del seu municipi per a aquests sistemes. A més, ha posat en pràctica mesures com la simplificació de la tramitació per a les instal·lacions d’autoconsum o la redacció, en col·laboració amb el món local dins el marc de la Taula d’impuls de l’autoconsum, d’un model d’ordenança municipal per a la promoció d’aquests sistemes mitjançant bonificacions. “L’autoconsum fotovoltaic és una de les peces fonamentals del model energètic de futur, ja que permet que el ciutadà generi, gestioni i consumeixi la seva pròpia energia, i que aquesta provingui de fonts renovables amb un impacte mínim sobre l’entorn”, ha sostingut el departament d’Empresa i Coneixement a través d’un comunicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa