MonPlaneta
L’augment de la zona de protecció d’aus amoïna els agricultors del Delta del Llobregat
  • CA

Els agricultors del Parc Agrari del Baix Llobregat denuncien que l’ampliació prevista de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) a la zona del delta del Llobregat posa en perill el futur de la producció agrària a la zona.

En un comunicat, la Cooperativa Agrícola de Viladecans i l’Agropecuària Gavà asseguren que en un termini de cinc anys es podria posar punt i final a l’activitat a la zona, on hi ha mil hectàrees destinades a conreus, i que es podrien veure afectades per l’augment d’espais destinats a la protecció aviària. Lamenten no estar representades a la Comissió del Delta del Llobregat, i posen de relleu la importància de la seva activitat en el foment d’un model d’alimentació sostenible amb hortalisses de proximitat.

El col·lectiu denuncia les restriccions a l’activitat agrícola i l’abandonament en el manteniment de les infraestructures de drenatge als camps de Gavà i Viladecans, situació que, diuen, “està acabant progressivament amb les riques zones de conreu, tant tradicionals com intensives”. Tot plegat, denuncien, fa que empreses pròsperes i creadores de llocs de treball abandonen les explotacions a la zona.

A aquesta fotografia inicial se suma “l’amenaça” d’ampliació de la ZEPA que planteja el departament de Territori i Sostenibilitat. “Ampliar més aquesta franja, agafant terreny agrícola, és inviable per als conreus que esdevindran la menjadora d’aquests ocells“, detallen en un comunicat.

Les dues organitzacions també critiquen l’anunci de la Generalitat d’invertir a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) 74 milions fins al 2027 per a millorar l’estat ambiental del delta i del Parc Agrari. Destaquen que la reivindicació per a millorar el sistema hidràulic es remunta al 2009, motiu pel qual creuen que l’anunci arriba “tard i enverinat”.

“Creiem que es vol compensar el mal sense remei que suposa l’ampliació de la ZEPA amb unes millores que fa anys que reivindiquem a les administracions per evitar les pèrdues de collites per les negades de les terres a causa de les infraestructures de drenatge insuficients i velles”, detallen. Assenyalen no només la Generalitat i l’ACA com a responsables, també l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació, els ajuntaments de l’entorn i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

Gavà i Viladecans, sumen una extensió de conreus i hivernacles de mil hectàrees, superfície que suposa un terç del total del Parc Agrari del Baix Llobregat. L’entorn és ric en la producció d’hortalisses de regadiu com calçots, espàrrecs, naps, juliverts, pastanagues, espinacs i bledes, entre d’altres, especialment al municipi de Gavà. Pel que fa a Viladecans, també acull la major part de la producció de carxofa, api i coliflor i d’horta intensiva sota hivernacle del conjunt del Parc Agrari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa