MonPlaneta
L’augment de l’ús del carbó a la Xina amenaça la lluita contra el canvi climàtic
Central d'energia tèrmica a la Xina
Central d’energia tèrmica a la Xina | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

Si bé la majoria dels grans països emissors de gasos d’efecte hivernacle estan reduint el seu ús de combustibles fòssils, especialment per a la generació d’energia elèctirca, a la Xina continua augmentant. Així, si durant els darrers 18 mesos la xifra global ha baixat, en aquest país asiàtic la generació d’electricitat amb centrals tèrmiques ha crescut prou com per abastir 31 milions de llars més, segons afirma un estudi que alerta que la Xina està preparant-se per un augment equivalent a la capacitat de generació d’energia amb aquesta font a tota la Unió Europea. No només això sinó que, a més, una quarta part de totes les centrals tèrmiques de carbó de la resta del món estan sent finançades amb capital xinès.

Tot plegat, segons l’informe, suposa una greu amenaça per als Acords de París i, també, per al propi país, ja que no només ha augmentat enormement la pol·lució a moltes ciutats xineses sinó que la sobreconstrucció de centrals tèrmiques ha fet que moltes d’elles només funcionin la meitat del temps. Per posar-hi en xifres, mentre tot el món excepte la Xina va reduir la seva capacitat de generació d’electricitat amb carbó uns 8,1GW entre gener de 2018 i juny de 2019, aquest país sol la va augmentar en 43GW. La capacitat total que es troba actualment en construcció, a més, suposaria un augment de fins a 147,7GW, la mateix que té tota la UE. Amb tot, el govern afirma que, proporcionalment, l’ús de carbó s’ha reduït, ja que ha passat d’un 68% del total el 2012 a un 59% el 2018.

Això, i el finançament xinès de centrals de carbó a altres països, ha fet sonar l’alarma per l’amenaça que suposa per al compliment dels Acords de París. Per aconseguir-ho, durant els propers 10 anys la Xina hauria de reduir el seu ús de carbó per a generació elèctrica en més d’un 40%, cosa que, sembla, no aconseguirà de cap manera. A aquest ritme, de fet, ni tan sols si la resta del món deixés de fer servir el carbó com a font d’energia s’aconseguiria mantenir l’escalfament de la Terra en menys de 2ºC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa