MonPlaneta
L’augment del Bitcoin pot deixar una empremta ecològica tan gran com la de Londres
  • CA

Des de principis del 2021 el bitcoin ha anat augmentant de valor, fet que repercuteix en la dimensió de l’empremta ecològica que genera, la qual pot arribar aquest any a igualar la de Londres, segons un estudi del qual es fa ressò The Guardian.

El món de les criptomonedes és complex i enrevessat, però trobar el motiu perquè contamina el bitcoin és relativament senzill. A primer cop d’ull pot semblar estrany que unes monedes que es creen i viuen a la capa digital puguin contaminar, però com tot allò que passa al món digital té repercussions en el físic. Els bitcoins es creen a través de l'”extracció” de monedes, que es fan mitjançant computadores per realitzar càlculs complexos. Contra més bitcoins es generen, més electricitat es consumen en el procés. És el consum energètic dels ordinadors el que fa que aquesta criptomoneda sigui tan contaminant.

Alex de Vries, un economista holandès, va crear l’Índex de Consum d’Energia de Bitcoin amb la finalitat d’estimar l’ús d’energia de la xarxa bitcoin. L’any 2017 va estimar que la xarxa feia servir 30 teravatis hora (TWh) l’any, el mateix consum que Irlanda.

Actualment, Vries estima que el consum s’ha multiplicat més del doble o, fins i tot, el triple. Si les seves aproximacions són correcte l’ús rondaria els 70 TWh o 100 TWh. En altres paraules, més electricitat que tot Noruega. Com és possible aquest consum tan exagerat? La resposta rau en la mateixa producció de la criptomoneda, fet que fa que el 60% dels costos de la mineria de bitcoins sigui el preu de l’electricitat.

“Amb el 60% d’aquests ingressos destinats a pagar l’electricitat, a un preu de 0,05 dòlars per quilowatt hora (kWh), la xarxa total podria consumir fins a 184 TWh per any”, estima Vries. Aquest consum donaria com a resultat l’emissió de 90,2 milions de tones mètriques de CO2, que com recorda l’investigador “és comparable a les emissions de carboni produïdes per l’àrea metropolitana de Londres”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa